U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Vleestaart

COEN VAN ZWOL
Wat hadden we gelachen als iemand ons in de jaren zeventig had voorspeld dat Arnold Schwarzenegger een van de populairste acteurs aller tijden zou worden. Schwarzenegger, de pin-up van de homosauna? Die paardenkop met zijn opgepompte lijf, malle accent en onmogelijke naam? De Oostenrijkse Mr. Universe die debuteerde in de flop Hercules in New York, alias Hercules goes bananas?

Met zijn rol al bodybuilder Joe Santo in Stay Hungry (1976) brak hij in elk geval nog niet door. Regisseur Bob Rafelson, die eerder met Five Easy Pieces de loopbaan van Jack Nicholson op gang bracht, lijkt niet helemaal te weten waarmee hij in deze film bezig is.

Het thema is nauw verwant aan Five Easy Pieces. Rijkeluiszoon Jeff Bridges mist een doel in zijn leven, neemt afstand van zijn kille milieu en zoekt waarachtige gevoelens. Die vindt hij in de armen van Sally Field en bij het plebs dat haar sportschool bevolkt. Daar draait alles om de zachtaardige kolos Santos, een toekomstige mr. Universe die ook heel aardig curling en viool speelt.

Stay Hungry ademt een smoezelig soort lijfelijkheid. Veel karakters zijn zo grotesk, dat de film vaak in een zuidelijke komedie lijkt te ontaarden. Je zit dan te wachten tot Dolly Parton en Burt Reynolds de gymzaal komen binnenwandelen. Maar ineens zijn er weer serieuze episodes over Jeff Bridges' innerlijke klassenstrijd. Schwarzenegger kreeg voor zijn rol een Golden Globe als beste nieuwkomer. Vreemd is dat niet, want als de Hulk Met Het Hart Van Goud maakt hij geen slechte beurt. Een ster werd hij pas in vijf jaar later, als Conan de Barbaar. Toen het tijdperk van de anabole helden aanbrak. De actiefilm werd ironische slapstick, waarin vleestaarten van zijn omvang best de hoofdrol konden vertolken.

De geesten waren daar in 1976 nog niet rijp voor. De bodybuilders in Stay Hungry staan voor Rafelson slechts model voor de toewijding die Jeff Bridges zo node mist. En zonder toewijding, zelfs aan zoiets banaals als de omvang van je biceps, leef je niet echt.

,,You only build, when you burn'', vertolkt Arnold het motto van de film tijdens het gewichtheffen.

Stay Hungry, (Bob Rafelson, VS, 1976), zondag, RTL5, 20.30-22.25u.

NRC Webpagina's
25 EN 26 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)