U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Plan foto- en filminstituut

Scepsis bij fonds over samenwerking

Door EDDIE MARSMAN
AMSTERDAM, 10 APRIL. Het Prins Bernhard Fonds reageert terughoudend op de plannen van het Filmmuseum in Amsterdam om samen met de Rotterdamse foto-instellingen op te gaan in een nieuw nationaal instituut. ,,Ik vind de ophef nogal voorbarig'', zegt directeur J.H.L. Meerdink.

Het Prins Bernhard Fonds beheert de 22 miljoen gulden die de vorig jaar overleden amateurfotograaf Hein Wertheimer naliet voor de oprichting van een fotografiemuseum. Dit legaat was de directe aanleiding voor het deze week bekend geworden plan van het Nederlands Filmmuseum in Amsterdam en vier Rotterdamse instellingen (Nederlands Foto Instituut, Nederlands Fotarchief, Nationaal Fotorestauratie Atelier en het centrum voor nieuwe media V2) om te gaan samenwerken in nieuw, op te richten Nationaal Instituut voor Fotografie, Cinematografie en Nieuwe Media. Het legaat van Wertheimer brengt jaarlijks 1,5 miljoen gulden rente op. Dat zou te weinig zijn voor de exploitatie van het door Wertheimer beoogde fotografiemuseum, en daarom zou samenwerking met bestaande instellingen noodzakelijk zijn.

Meerdink: ,,Ik heb nog geen concreet voorstel gezien. Wat is de meerwaarde? Wat denkt men gezamenlijk te kunnen doen?'' Volgens de directeur van het Prins Bernhard Fonds verdient het idee om verschillende instellingen te bundelen wel serieuze studie. ,,De huidige situatie van verschillende en te kleine foto-instellingen is voor verbetering vatbaar. Maar vooralsnog is het dagdromerij. De huidige meningsverschillen in de fotowereld ten aanzien van het fotomuseum zijn wat dit betreft veelzeggend genoeg.'' Behalve de Rotterdamse foto- instellingen probeert ook de in Amsterdam gevestigde stichting Photo Plaza het Wertheimer-legaat te verwerven.

De opzet van het Wertheimer-museum wordt momenteel in opdracht van het Prins Bernhard Fonds onderzocht door het Instituut Collectie Nederland (ICN) dat behalve met een twintigtal foto-instellingen ook gesprekken voert met de gemeenten Amsterdam en Rotterdam. Het ICN gaat in zijn onderzoek voorlopig uit van twee varianten: een 'centrale organisatie', waarbij een aantal bestaande organisaties een soort holding vormt, of een 'centraal instituut' dat gevestigd is op één concrete locatie.

Het conceptrapport van het ICN wordt eind mei verwacht. Tijdens een symposium dat begin juni moet plaatsvinden zal de fotografiewereld zich over de conclusies mogen buigen. Meerdink verwacht dat op de bestuursvergadering van het Prins Bernhard Fonds van 22 juni een definitief besluit genomen kan worden over het fotomuseum. ,,Het zou een stuk makkelijker zijn'', zegt Meerdink, ,,als de fotowereld zich achter één plan zou kunnen scharen. Maar uitstel doet de zaak geen goed.''

NRC Webpagina's
10 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)