U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  


Italianen willen klein belang in KPN

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 10 APRIL. Telecom Italia neemt waarschijnlijk een klein belang in het nieuwe telecombedrijf KPN dat ontstaat na de splitsing van Koninklijke PTT Nederland in een post- en een telecomtak.

Dat heeft bestuursvoorzitter W. Dik van PTT Telecom gisteren gezegd in een gesprek met deze krant. Het uitwisselen van aandelenparticipaties tussen telecombedrijven is één van de nieuwe mogelijkheden die ontstaan door de splitsing van KPN. In de oude situatie waren partners gedwongen ook deel te nemen in het postbedrijf. ,,Allianties in de telecommunicatie wisselen snel'', aldus Dik. ,,Als je investeert in elkaar is dat een goed signaal.''

Unisource, het samenwerkingsverband van PTT Telecom, Swiss Telecom en het Zweedse Telia, hoopt op korte termijn met Telecom Italia overeenstemming te bereiken over een participatie van 1,2 procent. Of die overeenkomst doorgaat is nog onzeker. Het Britse telecommunicatiebedrijf Cable and Wireless maakte vanmorgen bekend dat het met Telecom Italia onderhandelt over een strategische overeenkomst waarbij ook aandelen zullen worden uitgewisseld.

Dik heeft topman G. Rossignolo van het Italiaanse telecommunicatiebedrijf gevraagd of hij in ruil voor de participatie in Telecom Italia op de beurs een vergelijkbaar belang in het nieuwe aandeel KPN wil kopen. ,,Hij was daarvoor zeer gemotiveerd'', zegt Dik. Participaties van Telecom Italia in andere Unisource partners zijn vooralsnog niet mogelijk omdat Swiss Telecom en Telia nog in handen zijn van de Zwitserse en Zweedse overheid.

PTT Telecom, dat in de toekomst KPN zal heten, kondigde gisteren een reorganisatie aan die een onbekend aantal arbeidsplaatsen gaat kosten. De AbvaKabo heeft boos op de aankondiging gereageerd. Volgens de vakbond loopt Dik met de reorganisatie vooruit op een evaluatie van lopende reorganisaties die voor begin mei op het programma staat.

Als gevolg van de reorganisatie en prijsdruk op de geliberaliseerde telecommunicatiemarkt zal de winst van KPN in 1998 lager uitkomen dan de 1,94 miljard gulden die in het afgelopen jaar werd verdiend. De marges- van zowel het post als het telecommunicatiebedrijf staan onder druk. Telecommunicatie had last van prijsdruk in met name internationale telefonie.

In de posttak drukte de overname van de Australische post- en expressebezorger TNT (en de Europese joint venture GDEW) de marges. In 1996 realiseerde de posttak een bedrijfsresultaat van 943 miljoen op een omzet van 6,7 miljard, een bruto marge van ruim 14 procent. Met een ruim verdubbelde omzet van 15,3 miljard werd in 1997 een bedrijfsresultaat van 1,32 miljard gerealiseerd, een marge van 8,6 procent. De winstmarge op de overgenomen onderdelen verbeterde wel, van 2,5 procent in 1996 (toen de resultaten nog nauwelijks mee telden) tot 5,4 procent.

NRC Webpagina's
10 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)