U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
EU
Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen
Ministerie van Justitie

Rijverbod gaat in hele EU gelden


BRUSSEL, 20 MAART. Een ontzegging van de rijbevoegdheid wegens een zware verkeersovertreding in een andere EU-lidstaat zal ook in eigen land gaan gelden. De ministers van Justitie van de Europese Unie zijn dat gisteren overeengekomen.

Besluit een buitenlandse rechter tot ontzegging van de rijbevoegdheid, dan zullen de Nederlandse autoriteiten ook het rijbewijs intrekken. Zo zullen Nederlandse chauffeurs, die in Italië zijn veroordeeld voor te hard rijden en daardoor hun rijbewijs verliezen, niet langer hun straf kunnen ontlopen door de grens over te steken. Nu mogen deze chauffeurs alleen in Italië niet rijden, maar wel in de overige EU-landen. In de toekomst zullen zij echter ook in Nederland hun rijbewijs kwijtraken.

Onder de zware overtredingen vallen gevaarlijk rijden, doorrijden na een aanrijding en dronken achter het stuur zitten. Wordt een Nederlandse chauffeur in de toekomst wegens dronken rijden in België opgepakt, dan zal hij niet langer zijn rijbewijs aan de grens met Nederland terugkrijgen.

Het akkoord moet binnen twee jaar worden ingevoerd in de lidstaten van de EU, zei minister Sorgdrager (Justitie) gisteren na afloop van de bijeenkomst. Overigens houden de lidstaten vast aan hun eigen strafmaat. Zo kan een Nederlandse chauffeur in het buitenland wegens een verkeersovertreding voor acht maanden zijn rijbewijs kwijt raken, terwijl in Nederland maar vier maanden staat voor dit delict. In dat geval geldt de ontzegging van de rijbevoegdheid voor vier maanden.

Het akkoord wordt waarschijnlijk tijdens de volgende bijeenkomst van de Europese ministers van Justitie, eind mei, ondertekend. Over het akkoord, een initiatief van Nederland, is zeven jaar onderhandeld als gevolg van technische en juridische problemen.

De ministers van Justitie zijn gisteren ook overeengekomen deelname aan een criminele organisatie strafbaar te stellen. Ze willen zo criminelen kunnen straffen, ongeacht waar de organisatie is gevestigd. De overeenkomst houdt in dat advocaten en accountants die op de hoogte zijn van de activiteiten van de organisatie en daarin een rol spelen, ook kunnen worden gestraft, zonder dat zij daadwerkelijk aan bijvoorbeeld een moord hebben deelgenomen.

Nederland en enkele andere Europese landen stellen deelname aan een criminele organisatie al strafbaar (artikel 140). Minister Sorgdrager zei gisteren dat artikel 140 niet hoeft te worden aangepast. Artikel 140 raakte omstreden, toen tijdens de Europese top vorig jaar in Amsterdam honderden demonstranten op grond hiervan werden opgepakt.

NRC Webpagina's
20 MAART 1998



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)