U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T   N I E U W S  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Kritiek op informatie donatie organen
ROTTERDAM, 19 MAART. Mensen die zich als orgaandonor laten registreren, kunnen al voordat de 'hersendood' is vastgesteld medische ingrepen ondergaan die erop zijn gericht de organen voor donatie te behouden. Bij mensen die het aan hun nabestaanden overlaten die toestemming te geven, mogen deze zogeheten preserverende handelingen pas beginnen nadat de hersendood is vastgesteld. Dit verschil in behandeling, dat is vastgelegd in de nieuwe Wet op de Orgaandonatie en in een eind vorig jaar gepubliceerd model-protocol voor ziekenhuizen, ontbreekt in de overheidsvoorlichting over orgaan- en weefseldonatie. ,,Dat is beslist een leemte'', meent hoogleraar medische ethiek dr. H. Dupuis. Juridisch gezien is deze regeling consistent, zo stelt Dupuis. ,,Iemand is pas donor wanneer daarvoor expliciet toestemming is gegeven, door de betrokkene zelf of door de nabestaanden. Maar afgezien daarvan is er ook een emotionele kant van de zaak. Wie zich als donor laat registreren, loopt kans op een nogal klinisch stervensproces. Men moet er rekening mee houden dat nabestaanden niet bij het overlijden aanwezig kunnen zijn, omdat artsen bezig zijn met medische handelingen. Uit literatuur blijkt dat dit emotioneel belastend kan zijn en de rouwverwerking kan bemoeilijken.''

Leefbaar Utrecht stapt uit overleg collegevorming
UTRECHT, 19 MAART. De winnaar van de Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen, Leefbaar Utrecht (LU), is gisteravond uit de college-onderhandelingen gestapt. Breekpunt was de weigering van de overige partijen een referendum te houden over de omstreden busbaan door de binnenstad.

Nederland hoeft niet te rekenen op extra geld Brussel
BRUSSEL, 19 MAART. Nederland hoeft er niet op te rekenen dat het na 2000 extra geld krijgt uit Europese structuurfondsen voor achtergebleven gebieden. Europees Commissaris Wulf-Mathies (regionaal beleid) zei gisteren dat het ondenkbaar is dat de rijkste lidstaten van de Europese Unie het meest profiteren van een solidariteitsfonds bestemd voor zwakke gebieden. ,,Nederland zal niet bij de winnaars horen'', aldus Wulf-Mathies tijdens de presentatie van de plannen van de Europese Commissie voor de structuurfondsen.

Turkse rechtbank veroordeelt vijf politiemannen
AFYON, 19 MAART. Een Turkse rechtbank heeft vijf politiemannen vandaag tot ieder zeveneneenhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het doodslaan van een aangehouden journalist. De zaak was een symbool voor machtsmisbruik en schending van de rechten van de mens door de politie.

Commissie toetst euthanasie
DEN HAAG, 19 MAART. Er komen commissies die toetsen of een arts bij euthanasie zorgvuldig en volgens de regels heeft gehandeld. De Tweede Kamer besloot gisteren de instelling van vijf van deze regionale commissies.

Van der Reijden leidt NOC*NSF
PAPENDAL, 19 MAART. Oud-staatssecretaris J. van der Reijden is benoemd tot interim-voorzitter van de overkoepelende sportbond NOC*NSF. Hij is de opvolger van W. Huibregtsen, die aftrad na omstreden uitspraken over kroonprins Willem-Alexander.

Bolkestein tegen HSL-tunnel
DEN HAAG, 19 MAART. VVD-leider Bolkestein wil af van het kabinetsbesluit om voor de hogesnelheidslijn (HSL) een tunnel aan te leggen in het Groene Hart. Hij zal dit ter discussie stellen bij de komende kabinetsformatie.

HMG verbreekt band met TV10
AMSTERDAM, 19 MAART. De Holland Media Groep (HMG), het bedrijf achter de tv-stations RTL4, RTL5 en Veronica, verbreekt de alliantie met het noodlijdende TV10.

Via Internet lagere boekenprijs
BRUSSEL, 19 MAART. Het Belgische bedrijf Proxis gaat via Internet met kortingen boeken van Nederlandse auteurs verkopen. De boekverkoper omzeilt daarmee de in Nederland geldende vaste boekenprijs.

Winst Aegon
AMSTERDAM, 19 MAART. Aegon heeft vorig jaar 2,21 miljard gulden winst gemaakt, 41 procent meer dan in 1996. Voor dit jaar voorspelt de verzekeraar ten minste 20 procent winstgroei.

NRC Webpagina's
19 MAART 1998


NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)