U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  


Producenten elektriciteit gaan fuseren

Door een onzer redacteuren
DE BILT, 22 DEC. De vier regionale elektriciteitsproducenten EPON (Oost- en Noord Nederland), EPZ (Zuid-Nederland), EZH (Zuid-Holland) en UNA (Noord-Holland en Utrecht) gaan spoedig samen in één landelijk bedrijf.

Daarover hebben alle aandeelhouders zaterdag een principe-akkoord bereikt. Ze streven ernaar de fusie op 1 april te laten ingaan. Het dan gevormde grootschalig productiebedrijf (GPB) krijgt een omzet van 7 miljard gulden en 3.800 werknemers. ,,Er is nu geen twijfel meer dat het GPB tot stand zal komen. Het bedrijf krijgt een evenwichtige, solide basis'', aldus directievoorzitter ir. N.G. Ketting van de Samenwerkende elektriciteits-productiebedrijven (Sep).

Een belangrijk knelpunt in de onderhandelingen, die zich al maanden voortsleepten, was het aandeelhouderschap in het nieuwe GPB. De directies van de vier 'oude' productiebedrijven wilden dat alleen de acht grote regionale distributiebedrijven voor energie aandelen zouden krijgen, maar de provincies Noord-Holland en Utrecht en de gemeenten Amsterdam en Utrecht gingen daar niet mee akkoord. Zaterdag is overeengekomen dat ze hun belangen voortzetten in het gefuseerde GPB. De acht grootste Nederlandse distributiebedrijven worden de belangrijkste aandeelhouders. Zij zijn weer eigendom van de provincies en gemeenten.

Hoewel de vier 'oude' stroomproductiebedrijven enigszins in waarde en winstgevendheid verschillen is besloten tot een gelijke verdeling van belangen in het GPB: elk bedrijf krijgt een vierde van de aandelen die dan weer verdeeld worden over de huidige aandeelhouders. Wel zal er ,,enige uitvlakking'' van financiële waarde tussen de vier partijen plaatsvinden door compensatiebetalingen aan elkaar, maar niet ten nadele van het GPB, zei Ketting.

Voorlopig wordt het GPB niet geprivatiseerd, maar over enkele jaren kunnen de aandeelhouders besluiten een deel van hun belang te verkopen, eventueel aan particuliere investeerders.

Het GPB moet een sterke onderneming worden die zich in de toenemende concurrentie als gevolg van de vrije Europese energiemarkt staande kan houden. De kosten van de vier fusiepartners zijn daarvoor nu te hoog. Een forse sanering in bedrijfsmiddelen (elektriciteitscentrales), doelmatiger werken en reductie van het aantal personeelsleden (met 1400), directeuren en hoofdkantoren moet de kosten drastisch verlagen.

De vier bedrijven hebben nu nog een gezamenlijke koepel, de Samenwerkende elektriciteits-productiebedrijven (Sep) in Arnhem voor de planning van investeringen, de bedrijfsvoering van het landelijk hoogspanningsnet en het delen van kosten. Ook die onderneming wordt opgeheven. De activiteiten gaan op in het GPB, met uitzondering van het netwerk. Daarvoor wordt in opdracht van minister Wijers (Economische Zaken) een aparte dochtermaatschappij opgericht die ook het transport van elektriciteit in Nederland voor concurrenten moet verzorgen.

Het GPB in cijfers:

Omzet nu 7 miljard gulden

Nettowinst fusiepartners gezamenlijk: 262 miljoen gulden in 1997, daalt naar 89 miljoen in 1998 tot 2000. Prognose: geleidelijke winststijging daarna tot 375 miljoen per jaar

Balanstotaal 11,7 miljard

Eigen vermogen fusiepartners per 1 januari 1998: 3 miljard gulden

Voorzien eigen vermogen GPB in 2000: 3,2 miljard ofwel 28 procent van het balanstotaal

Rendement op eigen vermogen: nu 12,6 procent, tussen 1998 en 2000 gemiddeld 3 procent, daarna opklimmend naar 10 procent.

NRC Webpagina's
22 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)