U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Ex-generaal dreigt met omverwerping van bewind Jeltsin
MOSKOU, 20 OKT. Nieuwe toezeggingen van president Jeltsin om de oppositie te winnen voor Ruslands economische koers hebben dit weekeinde niet voorkomen dat er opnieuw verzet tegen zijn bewind opdoemt, nu uit de hoek van ontevreden legerofficieren. Ex-generaal Lev Rochlin, voorzitter van de defensie-commissie in het Russische parlement, kondigde aan dat zijn deze zomer opgerichte beweging tegen de afbraak van het leger een ,,oefening'' zal houden met de bedoeling vast te stellen ,,of zich al genoeg steun heeft opgebouwd om het gehate regime omver te werpen''. De organisatie van de charismatische Rochlin - oud-commandant van de Russische troepen in Tsjetsjenië - is al omschreven als een ,,broeinest van putchisten''. Rochlin zelf heeft gezegd de verdrijving van Jeltsin als ,,een missie'' te beschouwen. Oud-minister van Defensie Rodionov heeft zich inmiddels bij de organisatie aangesloten.

Criticus Milosevic wint stembus in Montenegro
PODGORICA, 20 OKT. De Montenegrijnse premier Milo Djukanovic heeft gisteren de presidentsverkiezingen in zijn land gewonnen. Daardoor krijgt Montenegro - deelstaat van Joegoslavië - een president die bekend staat als een fel criticus van de Joegoslavische president, Slobodan Milosevic. De onofficiële uitslag van de presidentverkiezingen in Montenegro is nog niet bekend. Maar vannacht werd duidelijk dat de 35-jarige Djukanovic zijn rivaal, de zittende president Momir Bulatovic (41), had verslagen.

Nieuwe computer: koersval
LONDEN, 20 OKT. De aandelenkoersen van de meest verhandelde fondsen op de Londense beurs zijn vanmorgen sterk gedaald nadat de Britse minister van Financiën, Gordon Brown, een geavanceerd computersysteem voor de aan- en verkoop van effecten in werking stelde. Hij sprak over ,,de meest ingrijpende modernisering van de Londense beurs sinds 'Big Bang 1', de gedeeltelijke automatisering van de beurshandel in 1986. Brown benutte de ingebruikneming vanmorgen om te laten doorschemeren dat Britse toetreding tot de Europese Economische en Monetaire Unie (EMU) in de lopende regeerperiode niet waarschijnlijk is.

Iraakse vluchtelingen bezoeken hun vaderland
ROTTERDAM, 20 OKT. Vele honderden Irakezen met de vluchtelingenstatus in Nederland zijn dit jaar voor een kort verblijf teruggekeerd naar Irak. Ruim 1.500 Iraakse vluchtelingen in Nederland hebben sinds januari een Turks transitvisum gekregen. Dit hebben de twee Turkse consulaten in Nederland (in Rotterdam en Deventer) vanmiddag desgevraagd bevestigd. Volgens een woordvoerder van het consulaat in Deventer gaan zeker alle Irakezen met een Turks transitvisum naar Irak op bezoek. ,,Sommigen zeggen het ook openlijk'', aldus de woordvoerder. In de vreemdelingendocumenten waarop de Irakezen naar het buitenland reizen, staat letterlijk dat ze niet naar Irak mogen terugkeren, aldus het consulaat. De Irakezen, die nu voor een kort bezoek naar hun land terugkeren, hebben destijds een vluchtelingenstatus gekregen omdat er in hun land van herkomst gegronde vrees bestaat dat ze zullen worden vervolgd.

Investeringsplan van 40 miljard voor woningbouw
DEN HAAG, 20 OKT. De woningbouwcorporaties willen de komende drie jaar circa veertig miljard gulden investeren in de herstructurering van wijken, onderhoud en woningverbetering, goedkope nieuwbouw, duurzaam bouwen en maatregelen om woningen ook voor ouderen toegankelijk en betaalbaar te houden. Dit staat in het Nationaal Programma Volkshuisvesting 1997-2000 dat de overkoepelende organisaties van corporaties, Nationale Woningraad en NCIV hebben aangeboden aan staatssecretaris Tommel (Volkshuisvesting).

Extra bewaking tegen crimineel
ROTTERDAM, 20 OKT. Medewerkers van justitie en politie die betrokken waren bij de arrestatie en veroordeling van de ontsnapte Duitse crimineel S. Kröger worden extra bewaakt uit vrees voor wraak door de crimineel, die als zeer gevaarlijk bekendstaat. Kröger ontsnapte woensdagavond uit de Van Mesdag-kliniek in Groningen.

Havenconflict in weekeinde verhard
AMSTERDAM, 20 OKT. Het conflict over de doorstart van de failliete Amsterdamse havenpool is afgelopen weekeinde verhard. De vervoersbond FNV verwijt het overslagbedrijf OBA ,,provocaties'' en dreigt met acties bij dit bedrijf. OBA is de enige grote werkgever die het enkele weken geleden gesloten convenant, waarin de werkgevers toezeggen het extra werk bij de havenpool in te huren, niet heeft ondertekend.

Fraga wint weer in Galicië
MADRID, 20 OKT. De door de 74-jarige Manuel Fraga geleide conservatieve Partido Popular heeft gisteren bij de regionale verkiezingen in het Spaanse Galicië de absolute meerderheid behouden. Fraga wordt binnenkort voor de derde maal geïnstalleerd als president van Galicië, de noordwestelijke regio van Spanje.

Pilar Miró (57) overleden
MADRID, 20 OKT. De Spaanse cineaste, opera- en theaterregisseur en voormalig directrice van de staats-tv en -radio Pilar Miró (57) is in Madrid overleden. Ondanks haar reputatie als onhandelbare lastpost wist Pilar Miró een brede groep uit de Spaanse samenleving aan zich te binden.

NRC Webpagina's
20 OKTOBER 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)