` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Dichteres Ida Gerhardt op hoge leeftijd overleden
WARNSVELD, 16 AUG. In haar woonplaats Warnsveld is de dichteres Ida Gerhardt in de nacht van donderdag op vrijdag overleden. Dat heeft uitgeverij Querido gisteren meegedeeld. Gerhardt, die 92 jaar oud werd, geldt als een van de belangrijkste Nederlandse dichters van deze eeuw. Zij ontving vele prijzen waaronder in 1979 de P.C.Hooftprijs voor haar hele oeuvre. Verder kreeg zij onder andere de Martinus Nijhoff-vertaalprijs (1968) en tweemaal de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam (1955 en 1962).

Kok staat open voor nieuwe inzichten Iran
DEN HAAG, 16 AUG. Het kabinet heeft gisteren laten weten ,,open te staan voor nieuwe inzichten'' over de veiligheidssituatie in Iran. Premier Kok wil nog eens praten over de beoordeling van de situatie in het land. Hij zei dat de situatie rond de asielzoekers in hongerstaking hem ,,niet in de koude kleren is gaan zitten''.

Kritiek hof op besluit Plavsic
PALE, 16 AUG. Het Constitutionele Hof van de Servische Republiek in Bosnië heeft gisteren het besluit van president Biljana Plavsic om het parlement te ontbinden en verkiezingen uit te schrijven ,,onrechtmatig'' genoemd. Het hof heeft de politieke instellingen in de republiek gevraagd ,,te blijven functioneren zoals voor 3 juli'' omdat Plavsic' besluit niet in overeenstemming zou zijn met de grondwet. Het hof is op de hand van de partij van Karadzic, die in een machtsstrijd is verwikkeld met Plavsic.

Duitse benzine in Gelderland
TOLKAMER, 16 AUG. Automobilisten in het Gelderse Tolkamer beleefden gisteren een primeur doordat zij Duitse benzine tegen Duitse prijzen konden tanken. Pomphouders in de grensstreek die de benzine 's ochtends met een vrachtwagen vol jerrycans in Duitsland hadden opgehaald wilden met de actie protesteren tegen de accijnsverhoging die in Nederland is doorgevoerd.

Mijnslachtoffer gerehabiliteerd
DEN HAAG, 16 AUG. Minister Voorhoeve van Defensie zal de in 1984 door een mijnexplosie omgekomen technisch specialist R. Ovaa volledig rehabiliteren. Dit verklaarde de minister gisteren in een persoonlijke brief aan de weduwe van de man. Enkele uren nadat Voorhoeve's chauffeur de brief bij mevrouw M. Ovaa had bezorgd, bood de landsadvocaat haar per fax een schadevergoeding aan van twee ton, aldus de weduwe.

Van Gobbel terug naar Feyenoord
ROTTERDAM, 16 AUG. Voetballer Ulrich van Gobbel keert na een afwezigheid van anderhalf jaar terug bij Feyenoord. De 26-jarige verdediger speelde het afgelopen jaar voor het Engelse Southampton.

Begroting GVB goedgekeurd
AMSTERDAM, 16 AUG. Het college van b en w van Amsterdam heeft zijn goedkeuring gegeven aan de begroting van het noodlijdende GVB (Gemeente Vervoer Bedrijf). Het vervoerbedrijf denkt in 2001 een sluitende begroting te kunnen presenteren. Het gemeentebestuur is bereid daarvoor 36 miljoen gulden extra aan het GVB te geven. Eerder werd al 135 miljoen toegezegd.

Inkatha-man over naar ANC
ANCDURBAN, 16 AUG. De 67-jarige Walter Felgate, de eerste blanke die in de jaren zeventig lid werd van de Zuid-Afrikaanse Inkatha Vrijheidspartij, is overgelopen naar het rivaliserende ANC. Hij noemde het ,,dictatoriale leiderschap'' van leider Mangosuthu Buthelezi de hoofdreden voor zijn vertrek.

Onderwijshervorming in Turkije
ANKARA, 16 AUG. Het Turkse parlement heeft na een marathondebat van enkele weken nog steeds geen besluit genomen over een historische onderwijshervorming waarin de leerplicht van vijf naar acht jaar basisonderwijs wordt opgetrokken. De wet, die een aantal religieuze opleidingen zou sluiten, wordt door de seculiere meerderheid en het leger gezien als wapen in de strijd tegen de politieke islam.

NRC Webpagina's
16 AUGUSTUS 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)