` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Minister Borst wil strafrechtelijk onderzoek Vos bv
ROTTERDAM, 4 AUG. Minister Borst (Volksgezondheid) wil dat er een strafrechtelijk onderzoek komt naar Vos bv in verband met de levering door het Alphense bedrijf van onzuivere glycerine aan Haïti, die daar na verwerking in een koortswerende siroop vorig jaar de dood van ten minste zestig kinderen veroorzaakte. Minister Borst komt met haar vraag om een strafrechtelijk onderzoek nadat via deze krant bekend werd dat Vos bv de glycerine voor levering aan Haïti in een laboratorium liet onderzoeken. Uit het analyserapport bleek dat de glycerine lang niet de voor farmaceutische toepassing vereiste zuiverheid van 95 procent had. Vos bv verkocht de glycerine echter toch met een farmaceutische kwalificatie. Eerder had Vos bv tegenover de Inspectie Gezondheidszorg verklaard dat de glycerine niet in het laboratorium was getest.

Moslims Bosnië na terugkeer weer verjaagd
SARAJEVO, 4 AUG. Dronken Bosnische Kroaten hebben de Bosnische stad Jajce 'etnisch gezuiverd' door honderden moslims, die drie weken geleden naar hun huizen waren teruggekeerd, opnieuw te verjagen. Gemaskerde Kroaten drongen zaterdag de woningen van de moslims binnen en gaven hun een half uur om hun spullen te pakken. De meeste moslims vertrokken. In enkele gevallen staken de Kroaten huizen van moslims in brand.

CTSV-affaire: geen extra salaris
ROTTERDAM, 4 AUG. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hoeft de vorig jaar ontslagen bestuursleden van het College van Toezicht Sociale Verzekeringen (CTSV) D. van Leeuwen-Schut en G.J. van Otterloo geen extra salaris uit te betalen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald.

Fela Kuti (58) overleden
LAGOS, 4 AUG. De Nigeriaan Fela Kuti, een van de bekendste popmuzikanten van Afrika, is zaterdag overleden aan de gevolgen van aids. Behalve als zanger, componist, bandleider, saxofonist, trompettist en toetsenspeler was hij ook bekend als tegenstander van de verschillende militaire regimes in Nigeria.

Jansma verlaat Studio Sport
HILVERSUM, 4 AUG. Kees Jansma (50) vertrekt per 1 september als redactiechef bij Studio Sport. Hij treedt in dienst van de Weekbladpers en gaat commentaar verzorgen bij Canal+, de betaalzender die komend seizoen rechtstreeks verslag doet van voetbalwedstrijden uit de eredivisie.

Onderzoek naar gedrag Patten
LONDEN, 4 AUG. De Britse regering heeft MI6, de buitenlandse veiligheidsdienst, gevraagd te onderzoeken of Chris Patten, de laatste gouverneur van Hongkong, in strijd met de Wet op de Staatsgeheimen heeft gehandeld. Minister zonder portefeuille Peter Mandelson bevestigde dat gisteren in een radioprogramma van de BBC.

Oudste mens (122) overleden
PARIJS, 4 AUG. De oudste mens ter wereld die haar leeftijd met bewijsmateriaal kon staven, de Francaise Jeanne Calment, is op 122-jarige leeftijd overleden.

Khatami beëdigd als president Iran
TEHERAN, 4 AUG. Het Iraanse parlement heeft vandaag ex-minister van Cultuur Mohammad Khatami beëdigd als president van Iran, als opvolger van Ali Akbar Hashemi Rafsanjani. Veel Iraniërs hebben hoge verwachtingen van de 'liberale' Khatami.

Veertien doden in Alpengebied
CHAMONIX, 4 AUG. Zeker veertien bergbeklimmers zijn de afgelopen vier dagen in Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Italië verongelukt. Sinds midden juli vonden al meer dan dertig mensen in de Alpen de dood. Volgens de politie in Chamonix wijkt dit dodental niet af van dat van de twee voorgaande zomers.

NRC Webpagina's
4 AUGUSTUS 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)