U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s


Oder-Hochwasser

Hochwasser in Brandenburg

Deutscher Wetterdienst


Milieuproblemen bij watersnood

Door onze correspondent
FRANKFURT AN DER ODER, 28 JULI. In het door watersnood getroffen Pools-Duitse grensgebied blijft de situatie kritiek. Er dreigen nu ook grote milieuproblemen.

In Polen is vijftien ton van het sterk verontreinigde ozonvernietigende FCKW (fluorchloorkoolwaterstof) ontsnapt toen een fabriek in Racibórz onder water kwam te staan. Ten zuiden van Frankfurt vormen zich olievlekken op het water als gevolg van lekgeslagen tanks bij boerenbedrijven. Soldaten trachten olie op te vangen uit de vaten, die door boeren in paniek zijn achtergelaten. Volgens het ministerie van Milieu in Potsdam hoeft niet voor een catastrofe te worden gevreesd. Een woordvoerder noemde de olievlekken beheersbaar. De mate van verontreiniging, die de Oder uit de fabriek in Racibórz meevoert, is nog onduidelijk. Voordat de grote hoeveelheid water Duitsland bereikt, is het materiaal sterk verdund, aldus het ministerie. Tot nog toe heeft de vervuiling van de Oder de toelaatbare grens niet overschreden.

De extreem hoge waterstand bedreigt nu ook de steden Frankfurt an der Oder en het tegenover gelegen Poolse Subice. Uit Subice zijn 16.000 (van de 17.000) inwoners geëvacueerd. In Frankfurt hebben tientallen bewoners hun huizen inmiddels verlaten. In Oderbruch, ten noorden van Frankfurt, wordt de situatie als 'uiterst kritiek' omschreven. De resterende 15.000 inwoners zijn opgeroepen zich ook op evacuatie voor te bereiden. Het afgelopen weekeinde hebben vijfduizend bewoners van het meest bedreigde deel van Oderbruch hun woningen al verlaten. In het noordelijke deel van dit landbouwgebied, bij Hohenwutzen en Neu Rüthnitz, zijn dit weekeinde opnieuw enkele stukken dijk weggeslagen. Heeft er bij Oderbruch een dambreuk plaats dan loopt de streek - 60 kilometer lang en 12 kilometer breed - in korte tijd onder water omdat deze beneden de waterspiegel van de rivier ligt.

De hoge waterstand bij Frankfurt (80.000 inwoners) is veroorzaakt door nieuwe dambreuken bij de zuidelijke dorpen Brieskow-Finkenheerd en Ziltendorf. De watermassa stroomde terug in de Oder en dreef de waterstand zelfs even op tot 6,57 meter. Op sommige plaatsen zijn de dijken slechts drie centimeter hoger. Gistermiddag zakte het water weer iets. Voor het hoger gelegen deel van Frankfurt bestond vanmorgen nog geen gevaar, maar plannen voor evacuatie liggen klaar.

De Ernst-Thlmann-Siedlung is inmiddels geheel weggespoeld. De achterblijvers konden tijdig door soldaten worden gered. In totaal zijn in het Oost-Duitse crisisgebied 12.000 militairen actief en honderden brandweerlieden, agenten en vrijwilligers. De 170 kilometer lange dijk langs de Oder is op talrijke punten dermate verzwakt dat elk uur met nieuwe dijkdoorbraken rekening wordt gehouden.

NRC Webpagina's
28 JULI 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)