U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s




Arrestaties bij Philips-dochter na beursfraude

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 28 JULI. Justitie heeft afgelopen maand drie werknemers van Philips-dochter Pie Medical enkele dagen vastgezet op verdenking van betrokkenheid bij effectenhandel met voorwetenschap in 1995. Zij zijn daarna weer vrijgelaten.

Dat heeft een woordvoerder van het openbaar ministerie in Amsterdam vanmiddag desgevraagd gezegd. Justitie wil identiteit noch functie van de drie bekendmaken. Een van hen is de directeur van een werkmaatschappij van Pie Medical. Wie de andere twee zijn wilde de woordvoerder van justitie niet zeggen. Het openbaar ministerie in Amsterdam is landelijk verantwoordelijk is voor opsporing van beursfraude.

De drie medewerkers van Pie Medical zijn hangende het onderzoek niet op non-actief gesteld of ontslagen. Een Philips woordvoerder: ,,Op grond van het feit dat zij gehoord zijn door Justitie gaan wij mensen niet ontslaan.''.

De directeur van de werkmaatschappij heeft vorige week drie dagen vastgezeten op verdenking van betrokkenheid twee jaar geleden bij effectenhandel met voorkennis, zo bevestigde vanochtend zijn advocaat, mr. E. van Liere. De zaak draait om de overname in 1995 van het aan de Amsterdamse effectenbeurs genoteerde bedrijf Pie Medical door Philips. De twee partijen werden eind augustus van dat jaar gedwongen hun besprekingen over een overname eerder wereldkundig te maken dan zij gepland hadden nadat de koers van de aandelen Pie Medical, een producent van medische apparatuur, sterk was opgelopen. Bij Pie Medical werkten toen 160 mensen.

,,Ik heb geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat mijn cliënt op de effectenbeurs heeft gehandeld in aandelen Pie Medical'', zegt advocaat Van Liere van de verdachte. ,,Dan blijft over dat hij verdacht wordt informatie te hebben gelekt, maar dat bestrijdt hij.'' Zijn cliënt werkte toen bij Pie Medical. Van Liere heeft vorige week geprobeerd met een kort geding zijn cliënt eerder vrij te krijgen, maar de president van de Haagse rechtbank vond hem niet ontvankelijk, zonder een inhoudelijk oordeel te vellen.

Volgens Van Liere is zijn cliënt begin juni een keer eerder verhoord over de zaak door de Economische Controledienst, de onderzoeksarm van de 'beurswaakhond' Stichting Toezicht Effectenverkeer, STE. Of zijn cliënt destijds op de hoogte was van de overnamegesprekken met Philips wil Van Liere niet zeggen. De STE startte in de tweede helft van 1995 een onderzoek naar aanleiding van de opvallende koersstijging van de aandelen van Pie Medical.

Het aanhouden en vastzetten van de twee verdachten onderstreept de hardere lijn die het Amsterdamse Openbaar Ministerie, die landelijk verantwoordelijk is voor opsporing van effectenhandel met voorkennis, sinds anderhalf jaar volgt. Ook in voorkenniszaken over effectenhandel in aandelen van Weweler en BolsWesannen ging justie vorig jaar over tot aanhoudingen van verdachten. De Weweler-zaak resulteerde in een veroordeling van een van de verdachten, de BolsWessanen-zaak loopt nog.

Voordat Philips en Pie Medical hun gesprekken eind augustus 1995 naar buiten brachten was de beurskoers van de aandelen Pie Medical in voor het fonds drukke handel een paar gulden gestegen naar 12,40 gulden. Uiteindelijk bood Philips 19 gulden per aandeel. Samen met de overnamebesprekingen meldde Pie Medical eind augustus 1995 ook eerder dan de bedoeling was zijn resultaten inhet eerste halfjaar: een ruime verdubbeling van de winst na belastingen van 1,8 miljoen gulden.

NRC Webpagina's
28 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)