U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s



Watersnood bij de Oder breidt zich uit

Door onze correspondent MICHELE DE WAARD
BONN, 26 JULI. De catastrofe met het hoge water van de Oder in het oosten van Duitsland laat zich nauwelijks bedwingen. In de 170 kilometer lange streek langs de Oder in Brandenburg dreigen de dijken het op diverse punten te begeven. In Oderbruch, ten noorden van Frankfurt aan de Oder,is de situatie het meest kritiek. De evacuatie is in volle gang. Vijfduizend van de 20.000 bewoners in deze streek zijn inmiddels in veilige gebieden ondergebracht. Ook al het vee, in totaal 50.000 stuks, is geëvacueerd.

Bij de plaatsen Hohenwutzen en Neu Rüthnitz, in het noorden van Oderbruch, kunnen de dijken ieder moment doorbreken. Heeft hier een dambreuk plaats dan loopt de streek, die 60 kilometer lang is en 12 kilometer breed, in korte tijd volledig onder water, omdat Oderbruch beneden de waterspiegel van de rivier ligt.

Duizenden soldaten van de Bundeswehr, brandweerlieden en vrijwilligers hebben de afgelopen nacht met man en macht gewerkt aan versteviging van de dijken. Bij Neu Rüthnitz was een stuk van de onderdijk weggeslagen, maar vannacht lukte het militairen om de dijk met zandzakken voorlopig te stabiliseren. Ook wordt gewerkt aan een tweede verdedigingslinie voor het geval de dijken bezwijken. De vraag is of de doorweekte en deels weggeslagen dijken een nieuwe vloedgolf kunnen verwerken. Die wordt morgen uit het Poolse Breslau verwacht. Experts menen dat de 170 kilometer sterk verzwakte dijken die door de deelstaat Brandenburg langs de Oder lopen, nauwelijks nog tegen een nieuwe watermassa zijn bestand.

,,De situatie is dramatisch verslechterd. Als de dijk breekt, bestaat er acuut levensgevaar, maar tot nog toe hebben we de zaak onder controle'', zei Michael Donnermeyer, woordvoerder van de crisisstaf van de deelstaatregering Brandenburg in Potsdam.

Zeker 18 dorpen zijn geëvacueerd. Vijfduizend bewoners van dorpen in Oderbruch hebben hun huizen vrijwillig verlaten. ,,Zij kennen het trauma van het hoge water'', zegt Donnermeyer. In 1947 liep Oderbruch door overstroming van de Oder voor het laatst onder water. Daarbij kwamen toen 40 mensen om het leven.

De geëvacueerde gebieden in het noorden van Oderbruch zijn afgezet en worden beschermd tegen plunderaars.

Het gebied ten zuiden van Frankfurt aan de Oder is na een aantal dijkdoorbraken in één groot meer veranderd. Bij Brieskow-Finkenheerd en Aurith hebben de dijken het al op verscheidene plaatsen begeven. Ook bij Ratzdorf, waar Oder en Neisse bij elkaar komen, zijn de dijken buitengewoon zwak en afgekalfd. In het crisisgebied rondom Frankfurt (Oder) zijn in totaal 12.000 soldaten en vrijwilligers actief met de evacuatie en reparatie van dijken.

NRC Webpagina's
26 JULI 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)