U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S e l e c t i e


Televisie

Radio

R A D I O   V O O R A F :
'Prettig leven en prettig wonen'

MARKUS MEULMEESTER
,,Mensen wonen liever in een mooi gebouw dan in een doorsneegebouw'', zegt directeur H. de Haas van de Amsterdamse Woonstichting De Key op 11 augustus in het radioprogramma Punch. Dan wordt de derde aflevering van een reportageserie over de invloed van woningbouw en ruimtelijke ordening op het menselijk gedrag uitgezonden.

De Haas is te horen in het portret over het Kollhoff-gebouw op het KNSM-eiland in het Amsterdamse havengebied, dat bekend staat als een voorbeeld van sculpturale architectuur. Het gebouw met 'monumentale allure' (donkerbruine stenen en aluminium dak) trekt veel architectuurtoeristen en huisvest zo'n 300 woningen waarvan de huren uiteenlopen van 550 tot 2500 gulden per maand. Hiermee probeert De Key mensen die zijn aangewezen op sociale woningbouw 'te mengen' met mensen die zich een dure woning kunnen permitteren. Dit moet verpaupering en vandalisme tegengaan. ,,Elk mens wil nu eenmaal prettig leven en prettig wonen. Ook wordt de cohesie versterkt en dat is weer beter voor de samenleving'', aldus De Haas.

De uitzending van aanstaande maandag belicht het plan om mensen met een minimum-inkomen in de naoorlogse wijk Heechterp in Leeuwarden hun huurhuis te laten kopen. Daarmee wil men de leegstand bestrijden. Verder denkt men dat huiseigenaren meer zorg aan hun directe omgeving besteden dan huurders. Ruim tien jaar is men in Heechterp begonnen de buurt meer aanzien te geven. Inbraken, drugsoverlast, vervuiling en vandalisme bezorgden de wijk in het midden van de jaren tachtig een slechte naam.

Stedenbouwers, wethouders volkshuisvesting, planologen en architecten discussiëren al jaren over de invloed van hun werk op het gedrag van mensen. De moderne architectuur zou alle steden van de wereld degraderen tot functionele objecten zonder enige ethische betekenis. En bovendien zouden architecten zich uitsluitend met vormgeving bezighouden en niet zozeer met de bruikbaarheidswaarde van woningen.

In de tweede reportage (4 augustus) wordt de ecologische wijk Waterland in Groningen onder de loep genomen. In deze milieuvriendelijke wijk, waar geen auto's voor de deur mogen blijven staan, wordt door de goede isolatie 's winters weinig gestookt. Er wonen inmiddels ook 'gewone mensen' die het niet altijd eens zijn met de milieubewuste 'ecolui'. In latere uitzendingen komen jonge architecten aan het woord en wordt het verschijnsel 'slaapstad' verklaard.

Op 1 september zal de serie worden afgesloten met een discussie tussen Tweede-Kamerlid Adri Duivestein, Carel Weeber (voorzitter van de Nederlandse Bond van Architecten en ontwerper van omstreden gebouwen zoals o.a. de Peperklip in Rotterdam), planologe Marijke van Schendelen en stedenbouwkundige Riek Bakker, de vrouw achter het ambitieuze Rotterdamse ontwikkelingsproject 'Kop van Zuid'.

Punch, maandag 28 juli en vijf daarop volgende weken, Radio 5, 12.30-13.00u.

NRC Webpagina's
26 EN 27 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)