U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s



Jury kiest 'superieur' dichter
Kouwenaar winnaar VSB Poëzieprijs

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 27 MEI. Gerrit Kouwenaar heeft met zijn bundel De tijd staat open de VSB Poëzieprijs 1997 gewonnen. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 50.000 gulden. ,,De Nederlandse poëzie heeft nogal te lijden gehad onder Kouwenaar imitaties. Kouwenaar is nog altijd de beste Kouwenaar die we hebben'', schrijft de jury van de VSB Poëzieprijs. Kouwenaar was met zes andere dichters door de jury kandidaat gesteld. De andere kandidaten waren: Robert Anker met In het vertrek, Elisabeth Eybers met Tydverdryf/Pastime, Judith Herzberg met Wat zij wilde schilderen, Leonard Nolens met En verdwijn met mate, Kees Ouwens met Van de verliezer en de lichtbron en Toon Tellegen Als we vlammen waren.

De VSB Poëzieprijs wordt sinds 1994 jaarlijks uitgereikt voor de beste bundel Nederlandse poëzie, in boekvorm gepubliceerd in het jaar voorafgaande aan de prijsuitreiking. De jury, onder voorzitterschap van de vorige week plotseling overleden dichter en poëziecriticus Herman de Coninck, laat in haar rapport weten dat 1996 een goed jaar was voor de dichtkunst: ,,We hadden zonder prestigeverlies ook twaalf dichters kunnen nomineren, maar dan werd de dertiende weer erg gediscrimineerd.'' Ondanks dit weelderige aanbod, en ondanks de uitvoerig en overtuigend geprezen kwaliteit van de bundels van de andere zes dichters, is de jury toch unaniem van mening geweest dat Kouwenaar het meest voor bekroning in aanmerking kwam. Zijn bundel wordt van een 'ongekende vitaliteit' genoemd, al is de dood er niet uit weg te denken. ,,Alles heeft hier liggen marineren in de doodsgedachte,'' schrijft de jury. In Kouwenaars laatste bundel staan veel in memoriam-gedichten (onder andere een aangrijpend mooi gedicht voor Lucebert) en er wordt op een bijna opgewekte manier in geleefd met uitzicht op de dood: ,,Men moet zijn zomers nog tellen, zijn vonnis/ nog vellen, men moet zijn winter nog sneeuwen/ men moet nog boodschappen doen voor het donker/ de weg vraagt''.

Al tijdens de avonden die de Stichting VSB Poëzieprijs de afgelopen tijd organiseerde om de bundels van ieder van de genomineerden te introduceren, kon men verschillende van de andere kandidaten horen zeggen dat ze weliswaar graag zouden willen winnen, maar dat het zeker niet oneervol zou zijn om van Kouwenaar te verliezen. Daarover bestaat niet alleen bij de jury consensus, maar ook onder dichters en waarschijnlijk ook onder veel lezers. Het is verbluffend zo goed, 'superieur' schrijft de jury, als Kouwenaar is en blijft. De Coninck, slechts 53 geworden, schreef over het 'genietend taalepicurisme' van Kouwenaar: ,,Op je vijftigste leef je. Op je zeventigste degusteer je minuut voor minuut.''

De uitreiking zal dit jaar plaats hebben op 10 juni in De Rode Hoed in Amsterdam, tijdens een programma waarin veel poëzie zal worden gelezen. Op die avond zal ook Herman de Coninck worden herdacht.

NRC Webpagina's
27 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)