U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


MKB Nederland


Voorzitter MKB treedt af na conflict

Door een onzer redacteuren
DELFT, 27 MEI. Voorzitter N. Wijnolst van MKB Nederland, de werkgeversorganisatie in het midden- en kleinbedrijf, is vanmorgen onverwachts afgetreden. Reden voor zijn vertrek is een conflict met de overige bestuursleden van MKB Nederland over de financiering van de organisatie.

Wijnolst wilde dat alle aangesloten leden tien procent meer contributie zouden gaan betalen. Dat was volgens Wijnolst nodig om de nieuwe activiteiten van MKB Nederland te financieren. Bij de achterban viel de eis van Wijnolst verkeerd. ,,Hij vroeg teveel en hij wilde het te snel'', zei bestuurder Th. Evers, voorzitter van de Metaalunie en voorlopig opvolger van Wijnolst, vanmorgen op een persconferentie. Wijnolst zelf sprak vanmorgen slechts enkele minuten en vertrok vervolgens onmiddellijk.

Volgens Wijnolst was de contributieverhoging nodig om ,,de slagkracht van MKB Nederland te vergroten''. Hij zei het te betreuren dat er binnen de organisatie geen draagkracht bleek om zijn plannen te ondersteunen.

MKB Nederland zit al geruime tijd in de problemen. De werkgeversorganisatie is onder financiële druk gekomen door het wegvallen van overheidssubsidies en door het vertrek van enkele prominente leden, zoals de Bovag en Horeca Nederland, naar de werkgeversorganisatie VNO-NCW. Deze organisatie en MKB Nederland vliegen elkaar regelmatig in de haren als het gaat om de vraag wie het midden- en kleinbedrijf in Nederland het beste vertegenwoordigt. Volgens VNO-NCW behoort ongeveer 80 procent van zijn leden ook tot deze groep.

Wijnolst, van huis uit hoogleraar en bedrijfsadviseur op het gebied van scheepvaart en transport, werd in maart vorig jaar voorzitter van MKB-Nederland. Hij volgde J. Kamminga op, die inmiddels commissaris van de Koningin in Gelderland is. Zijn benoeming kwam destijds als een verrassing. Binnen MKB Nederland werd nogal gemopperd over het feit dat Wijnolst geen man van de praktijk zou zijn, te weinig oog had voor de specifieke belangen van het midden- en kleinbedrijf en bovendien over te weinig contacten in politiek Den Haag beschikte.

Veel werkgevers in Nederland zijn zowel lid van MKB Nederland als van VNO-NCW. Met name bij de achterban van MKB Nederland bestaat de neiging om deze dubbele contributiekosten tegen het licht te houden. Op dit moment zijn bij MKB Nederland zo'n 125 branche-organisaties en 600 regionaal en lokaal gerichte ondernemersverenigingen aangesloten. Het bestuur bestaat uit 19 leden, 12 vanuit de aangesloten branche-organisaties en 6 vanuit de provinciale organisaties.

NRC Webpagina's
27 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)