` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Stekelenburg wordt nieuwe burgemeester van Tilburg
DEN HAAG, 26 APRIL. J. Stekelenburg (55), voorzitter van de FNV, wordt de nieuwe burgemeester van Tilburg. Het kabinet heeft gistermiddag tijdens de wekelijkse ministerraad besloten Stekelenburg voor die functie voor te dragen bij de koningin.

Bestrijding van varkenspest vertraagd door boerenboycot
DEN HAAG, 26 APRIL. Acties van boerenleider W. van den Brink zijn er mede oorzaak van dat de strijd tegen de varkenspest moeizaam verloopt. Dit zeggen diverse deskundigen en betrokkenen bij de virusbestrijding.

Artsen zonder Grenzen: rebellen Zaïre moorden op grote schaal
AMSTERDAM, 26 APRIL. De Zaïrese rebellen van Laurent-Désiré Kabila vermoorden systematisch en op grote schaal Rwandese Hutu-vluchtelingen in Oost-Zaïre. Dat zegt de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen, die het aantal slachtoffers op ,,minstens 1.000'' houdt. Wegens de moordpartijen heeft de organisatie besloten haar werk op het platteland van Oost-Zaïre op te schorten.

Fujimori ontkent executies
LIMA, 26 APRIL. De Peruaanse president, Alberto Fujimori, heeft ontkend dat bij de beëindiging dinsdag van de gijzeling in de residentie van de Japanse ambassadeur in Lima guerrillastrijders zijn geëxecuteerd. Bij de bevrijdingsactie kwamen alle veertien gijzelnemers van de Revolutionaire Beweging Túpac Amaru (MRTA) om het leven.

VN veroordelen politiek Israel
NEW YORK, 26 APRIL. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft gisteravond tijdens een speciale zitting de kolonisatiepolitiek van Israel veroordeeld. In een resolutie eist de assemblee dat de bouw van een joodse nederzetting in Oost-Jeruzalem onmiddellijk wordt gestaakt. De Verenigde Staten, Israel en Micronesië stemden tegen en Duitsland onthield zich van stemming. De overige 14 lidstaten van de Europese Unie stemden voor de resolutie.

Sorgdrager moet vier bendeleden vrijlaten
DEN HAAG, 26 APRIL. Minister Sorgdrager van Justitie heeft gisteren met onmiddellijke ingang strafonderbreking verleend aan vier wegens bankoverval veroordeelde leden van een Brabantse bende. Het besluit volgt op een oordeel van het Europese Gerechtshof voor de rechten van de mens dat de vier onvoldoende in staat zijn geweest hun verdediging te voeren.

Minder ziekteverzuim levert besparing van 3 miljard op
DEN HAAG, 26 APRIL. De terugloop in het ziekteverzuim heeft sinds 1993 een besparing op ziektekosten van drie miljard gulden opgeleverd. Dat zegt staatssecretaris De Grave (Sociale Zaken) in een reactie op de laatste ziekteverzuimcijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft bekendgemaakt. Het verzuimpercentage, dat in 1993 6,7 procent bedroeg, is vorig jaar naar 5,1 procent gedaald.

Etienne U. kocht residentie Russen in Paramaribo
AMSTERDAM, 26 APRIL. De van grootschalige drugshandel verdachte Etienne U. heeft in juni 1995 van de Russische staat de voormalige ambtswoning van de Russische ambassadeur in Paramaribo gekocht. U., die deze week door Frankrijk aan Nederland werd uitgeleverd, betaalde de villa volgens justitie naar alle waarschijnlijkheid met 275.000 dollar uit misdaad afkomstig geld.

Jagersverenigingen moeten schadevergoeding aan milieugroep betalen
ZUTPHEN, 26 APRIL. De Koninklijke jagersvereniging en de vereniging van jachtopzichters moeten aan de Stichting kritisch faunabeheer (SKF) een schadevergoeding betalen van 439.790 gulden betalen wegens het ten onrechte in diskrediet brengen van een campagne tegen de vossenjacht. Dit heeft de president van de rechtbank in Zutphen, mr. J. van Oostveen, gisteren bepaald in een kort geding.

NRC Webpagina's
26 APRIL 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)