U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Rectificaties op radio en tv
Jagers beboet wegens kritiek op tegenstander

Door een onzer redacteuren
ZUTPHEN, 26 APRIL. De Koninklijke jagersvereniging en de vereniging van jachtopzichters moeten aan de Stichting kritisch faunabeheer (SKF) een schadevergoeding betalen van 439.790 gulden betalen wegens het ten onrechte in diskrediet brengen van een campagne tegen de vossenjacht.

Dit heeft de president van de rechtbank in Zutphen, J. van Oostveen, gisteren bepaald in een kort geding. De rechter veroordeelde de jagers bovendien tot het ,,voor eigen rekening'' plaatsen of doen uitzenden van ingezonden mededelingen waarin staat dat zij kritisch faunabeheer ten onrechte hebben beschuldigd van het afbeelden van een dode jager op een postercampagne. De uitspraak is door de omvang van de verplichte rectificaties in zijn soort uniek en betekent dat de jagersvereniging in totaal een kleine miljoen gulden schade zal lijden.

De SKF begon dit jaar een campagne die publieke steun voor de nieuwe Flora- en faunawet moest bevorderen. Invoering van die wet zou onder meer afschaffing betekenen van de vossenjacht. Daarvoor gebruikten ze twee posters en daarop staat een jachtopzichter met de tekst 'Verzoek tot aanhouding' en één met de tekst 'Hebbes' met het hoofd van de jachtopzichter als trofee op een plankje. De jagers stelden dat de man op de posters een overleden jachtopziener is. Tijdens het kort geding kon de SKF aantonen dat de man op de posters een model is.

In een tekst die de jagers in een groot aantal dagbladen moeten laten opnemen, zal komen te staan dat het de jagers is ,,aan te rekenen dat zij niet de noodzakelijke en in het maatschappelijke verkeer betamelijke verificatie vooraf hebben toegepast alvorens over te gaan tot het doen van voor SKF schadelijke uitspraken''. De jagers moeten ook op radio en televisie zendtijd kopen van minimaal 45 seconden om de rectificatie te melden.

N. Koffeman van de SKF is verheugd met het rechterlijk vonnis. De schadevergoeding zal worden gebruikt voor een nieuwe campagne tegen vossenjacht. Hij wijst erop dat de dwangsom die staat op het niet plaatsen van rectificaties, die in de rechterlijke uitspraak gelimiteerd is tot 500.000 gulden, waarschijnljk lager is dan de totale kosten die gemoeid zijn met de de verplichte rechtzettingen. ,, Maar ik verwacht dat de jagers nog liever meer geld betalen aan de advertenties dan dat ze ons een half miljoen aan dwangsom overmaken''. Volgens de SKF heben de jagers in totaal 3,6 miljoen gulden gereserveerd voor haar Flora en Faunawet-campagne.

G. Alferink van de Jagersvereniging zegt dat zijn organisatie ,,overdonderd'' is door de rechterlijke uitspraak. ,,Dit is een tik''. De jagers zeggen waarschijnlijk in beroep te gaan maar willen eerst het naar hun ogen ,,onbegrijpelijke'' rechterlijke oordeel nader bestuderen. ,,De rechter had er wat meer begrip voor mogen hebben dat de familie van de overleden jachtopziener werkelijk dacht dat er een overleden man was afgebeeld''.

NRC Webpagina's
26 APRIL 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)