U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s




Conflict in stroomwereld over 'dure' kolenvergasser

Door onze redacteur THEO WESTERWOUDT
ROTTERDAM, 26 APRIL. De gloednieuwe centrale voor elektriciteitsopwekking door kolenvergassing in het Limburgse Buggenum, begin 1994 geopend door kroonprins Willem-Alexander is ,,min of meer in de lucht komen te hangen''. Het perspectief voor de centrale is ,,erg onduidelijk''.

Dit schrijft het maandblad Prospect van het energiebedrijf Eneco dat de distributie van elektriciteit en aardgas in de Randstad verzorgt. Eigenaar en exploitant van de Willem-Alexander centrale, de Samenwerkende Elektriciteits Produktiebedrijven (SEP) in Arnhem verzet zich fel tegen de conclusies van Prospect. ,,De investeringskosten voor de centrale zijn hoog, maar dat wisten alle partijen toen ze besloten dit innovatieve project voor milieuvriendelijke elektriceitsopwekking te starten. Maar wat betreft de operationele kosten is 'Buggenum' op zijn minst concurrerend met een gewone kolengestookte centrale. Dat het perspectief onduidelijk zou zijn is gewoon onzin'', zegt een SEP-woordvoerder.

Volgens Prospect is de centrale is te duur voor het nieuwe Grootschalig Produktiebedrijf (GPB) dat in de loop van dit jaar gevormd moet worden door een fusie. Dat probleem moet worden opgelost door een vervroegde afschrijving van honderden miljoenen guldens op 'Buggenum', meent het Eneco-blad. Het GPB moet moet, gezien de toenemende concurrentie op de elektriciteitsmarkt, met een schone lei beginnen. ,,De vraag is dan uiteraard wie dat gaat betalen: de produktiebedrijven zelf, de rijksoverheid, de distributiebedrijven en de lagere overheden die hun aandeelhouders zijn, of de (klein)verbruiker'', aldus het Eneco-blad. Eneco wordt een van de aandeelhouders van het GPB en ziet daarom groot belang in het opruimen van onrendabele projecten in de stroomproduktie, die door de sector als ,,bakstenen'' worden betiteld. 'Buggenum' vergde een investering van 1 miljard gulden, terwijl een conventionele kolencentrale van dezelfde grootte op 600 miljoen gulden zou komen. Het verschil kan volgens de SEP over de volledige bedrijfstijd van 25 jaar worden uitgesmeerd.

De Willem-Alexander Centrale heeft in het begin kinderziekten gehad, maar draait sinds oktober vorig jaar naar wens op synthetisch gas dat door vergassing van kolen wordt verkregen. Voordeel van dit proces is een veel schonere produktie dan een gewone kolencentrale. De zwavel wordt uit de kolen gehaald en als bruikbaar produkt verkocht. De uitstoot van kooldioxyde, het belangrijkste broeikasgas, en van stikstofoxyde, is veel lager. ,,Onze eerste ervaring is dat de emissies vergelijkbaar zijn met een gasgestookte centrale'', aldus de SEP-woordvoerder.

De voorziene demonstratieperiode waarin proeven zijn gedaan om het meest geschikte mengsel van kolen te vinden, is voltooid. Tot eind dit jaar wordt nagegaan of de centrale aan alle normale eisen voldoet voor wat betreft betrouwbaarheid, snelle opstart en terugregeling, etc. Verwacht wordt dat ze vanaf begin volgend jaar het volle vermogen van 250 megawatt aan het elektriciteitsnet levert.

Het Eneco-blad schrijft dat kolen voor de elektriciteitsopwekking veel van hun aantrekkelijkheid hebben verloren omdat de gasprijs lager is dan destijds, toen de investeringsbeslissing voor 'Buggenum' is genomen, werd voorzien. De SEP vindt dat een klassieke korte-termijnvisie. ,,Als je alleen aardgas gaat gebruiken, kun je over tien jaar bedrogen uitkomen.

NRC Webpagina's
26 APRIL 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)