U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    O P I N I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

H O O F D A R T I K E L :
De opties


IN DE TOP van het bedrijfsleven wordt stevig betaald en dat is maar goed ook. Ondernemen is een zaak van risico's nemen en hard werken. Eigenaars-grootaandeelhouders kunnen zich bij succesvol management verheugen in de toenemende waarde van hun bedrijf; het management van beursgenoteerde ondernemingen ziet het aandeel van zijn onderneming op de effectenbeurs in koers stijgen. De markt beloont het ondernemerschap. Dat geldt overigens ook voor sportlieden, televisiepersoonlijkheden, beurshandelaren, filmacteurs of popzangers. Sommige beroepen brengen grote inkomens met zich mee en vrijwel niemand die zich daarover druk maakt. Topinkomens worden immers belast en zo lijkt alles in orde.

Of toch niet. Er is sprake van belastingontwijking of vestiging in belastingparadijzen. En ondernemers hebben een vorm van belastingvrij inkomen gevonden waarvan het gebruik de afgelopen jaren stormenderhand is toegenomen: regelingen voor opties op aandelen in de eigen onderneming. Aangezien koerswinsten in Nederland onbelast zijn (en koersverlies niet aftrekbaar van de belastingen), levert dat in tijden van sterk stijgende beurskoersen grote financiële voordelen op.

Optieregelingen kunnen een aantrekkelijk instrument zijn om personeel en management van een bedrijf financieel te motiveren. Steeds meer beursgenoteerde ondernemingen kennen een dergelijke regeling. De vakbonden zijn daarvan tegenwoordig ook voorstanders bij wijze van secundaire beloning. Maar het wordt anders als het management zichzelf in beslotenheid beloont met exorbitante optiepaketten. Het is de vraag wat de aandeelhouders hiervan vinden en het is ook de vraag wat dit voor de beeldvorming van de ondernemers betekent. Gematigde loonontwikkeling behoort tot de grondvesten van het Nederlandse economische model. Topondernemers die met een vroom gezicht loonmatiging prediken maar ondertussen graaien in de grabbelton met opties, verliezen geloofwaardigheid. De politieke uitval van premier Kok, gesteund door alle partijen in de Tweede Kamer, naar de ,,exhibitionistische stijgingen van de salarissen'' van het topmanagement laat zich hieruit verklaren.

REGULERING VAN optieschema's is gewenst, zonder dat dit hoeft te leiden tot een vermogensaanwasbelasting zoals die in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië - de twee landen met de ruimste beurs-gerelateerde beloningscultuur - bestaat. Ondernemingen moeten beginnen met de aandeelhouders volledige openheid te verschaffen over de aan het management verstrekte opties en de regelingen open te stellen voor het hele personeel. Daarnaast kan de toekenning van de opties hoger belast worden omdat het gaat om een vorm van inkomen dat nu nauwelijks belast is. Opties zijn tenslotte geen gratis ritje naar een pretpark.

NRC Webpagina's
24 APRIL 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)