U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K U N S T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Acht 'films noirs' en een excentrieke jury in jubilerend Cannes

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 23 APRIL. Ter gelegenheid van het vijftigste Internationale Filmfestival van Cannes (7-18 mei) zal een speciale Palm der Gouden Palmen worden uitgereikt aan de 78-jarige Zweedse regisseur Ingmar Bergman. Het is niet zeker of de winnaar de onderscheiding persoonlijk in ontvangst zal nemen. De jubileumprijs is bestemd voor een groot filmmaker, die nooit eerder een Gouden Palm won en werd met 'overweldigende meerderheid' toegekend door de 35 nog levende bezitters van een Gouden Palm.

Drie van hen - de Duitser Wim Wenders, de Japanner Shohei Imamura en de Italiaan Francesco Rosi - nemen met hun meest recente film dit jaar opnieuw deel aan de competitie: respectievelijk The End of Violence, Unagi en het op het leven van schrijver Primo Levi gebaseerde La tregua. De competitie bestaat dit jaar uit negentien of twintig films, waaronder, volgens festivalselecteur Gilles Jacob, 'acht films noirs'. De jury onder voorzitterschap van Frans actrice Isabelle Adjani heeft een excentriek en hoogwaardig karakter, met leden als de auteurs Michael Ondaatje (The English Patient) en Paul Auster (Smoke), de filmmakers Mike Leigh (laatste winnaar van de Gouden Palm voor Secrets & Lies), Tim Burton en Nanni Moretti, de actrices Gong Li en Mira Sorvino, de theaterregisseur Luc Bondy en de danser Patrick Dupond.

Twee acteurs maken hun regiedebuut in het hoofdprogramma van Cannes: Johnny Depp met The Brave (Marlon Brando in de hoofdrol) en Gary Oldman met Nil by Mouth. Andere opvallende deelnemers zijn de Chinees Zhang Yimou (Keep Cool), de Canadees Atom Egoyan (The sweet hereafter), de Hongkonger Wong Kar-wai (Happy Together), de Amerikaanse Taiwanees Ang Lee (The Ice Storm), de Oostenrijker Michael Haneke (Funny Games), de Fransman Matthieu Kassovitz (Assassins), de Italiaan Marco Bellocchio (Il principe di Homburg) en de Amerikaan Nick Cassavetes (Call It Love). Jacob had nog niet besloten of de openingsfilm The Fifth Element van Luc Besson buiten mededinging vertoond wordt. Dat geldt in ieder geval wel voor Kenneth Branaghs vier uur durende Hamlet, Abel Ferrara's Blackout, Manoel de Oliveira's Viagem ao principio do mundo (Marcello Mastroianni's zwanenzang) en de slotfilm, Clint Eastwoods Absolute Power.

Thematisch zal ook de oorlog in voormalig Joegoslavië opvallend aanwezig zijn in Cannes, dankzij de competitiefilm Welcome to Sarajevo van de Brit Michael Winterbottom en de Frans-Bosnisch-Nederlandse coproductie Perfect Circle van Ademir Kenovic in het nevenprogramma Quinzaine des Réalisateurs. De Nederlandse bijdragen bestaan voorts uit Mike van Diems Karakter in de Semaine de la Critique en de coproductie van Alejandro Agresti's Argentijnse film La cruz. Tegen de verwachting in werd Marleen Gorris' verfilming van Virginia Woolfs Mrs. Dalloway niet geselecteerd, terwijl de nieuwe films van onder meer Claude Chabrol, Costa-Gavras, Oliver Stone en Abbas Kiarostami niet op tijd gereed bleken.

Tot de verwachte gasten behoren naast een keur aan eerdere prijswinnaars sterren als Michael Jackson en John Travolta, alsmede president Chirac en de Chinese minister van cultuur. De komst van deze laatste zou in gevaar gebracht kunnen worden door de selectie in de officiële nevensectie 'Un certain regard' van de onafhankelijk geproduceerde Chinese film East Palace, West Palace (Dong gong, Xi gong) met een homoseksueel thema. Het paspoort van de regisseur Zhang Yuan (eerder in Rotterdam bekroond voor Sons) werd vorige week door de Chinese autoriteiten ingenomen, zodat hij zeer waarschijnlijk niet in Cannes aanwezig kan zijn.

NRC Webpagina's
23 APRIL 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)