U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


Philips


Netto winst Philips met 22 pct omhoog

Door een onzer redacteuren
EINDHOVEN, 23 APRIL. De netto winst van Philips uit gewone bedrijfsuitoefening is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen met 22 procent naar 460 miljoen gulden in vergelijking met 377 miljoen vorig jaar. Philips' tweede man D. Eustace sprak vanmorgen van een ,,redelijk goede start'' voor 1997.

Inclusief de boekwinst van 427 miljoen die Philips behaalde met de verkoop van bedrijfsonderdelen groeide het netto resultaat met 28 procent naar 887 miljoen gulden. Dat is 2,55 gulden per aandeel. Ook in het eerste kwartaal van 1996 verkocht Philips een pakket aandelen ASML, toeleverancier van de chipindustrie. De buitengewone baten bedroegen toen 315 miljoen gulden.

De resultaten stuwden vanmorgen de Philips koers op. Het aandeel brak zelfs even door de historische honderd gulden-grens, maar zakte later in de ochtend weer terug naar 99 gulden. De slotkoers gisteren was 91,10 gulden.

Het operationeel resultaat groeide over het eerste kwartaal met 5,2 procent naar 836 miloen gulden. Met name het resultaat van het bedrijfsonderdeel consumentenprodukten liet een spectaculaire verbetering zien van een verlies van 52 miljoen gulden over het eerste kwartaal van 1996 naar een winst van 206 miljoen. Deze vooruitgang is met name het gevolg van de breuk met de verlies lijdende Duitse dochter Grundig die begin dit jaar is aangekondigd. Grundig telt niet meer voor honderd procent, maar voor iets minder dan eenderde mee in het operationeel resultaat en de omzet van Philips. Van de overige zes bedrijfsonderdelen (produktsectoren in Philipsjargon) liet alleen Software en Diensten (onder meer Polygram en automatiseerder Origin) een gestegen resultaat zien.

Ook voor Software en Diensten droeg het afstoten van verlies lijdende activiteiten (met name Philips Media) belangrijk bij aan het resultaat. ,,Een aantal nog in uitvoering zijnde herstructureringen'' zullen pas in de komende kwartalen gaan bijdragen in de winst. Philips houdt vast aan een groei van meer dan tien procent van het bedrijfsresultaat over geheel 1997.

Het aantal werknemers was eind maart met ruim 1.500 gestegen tot 266.870. ,,We zien ons genoodzaakt de baan van duurder betaalde werknemers tijdelijk te handhaven terwijl we actviteiten verplaatsen naar landen waar de lonen lager zijn'', aldus Eustace, die vanmorgen werd geflankeerd door J. Hommen, de nieuwe financieel bestuurder van Philips. Alleen het bedrijfsonderdeel consumentenprodukten, waar sinds de zomer van 1996 een zware herstructurering is doorgevoerd, vertoonde een daling van het aantal werknemers. Volgens Eustace heeft Philips intussen 26 procent van zijn werknemers in landen met lage lonen.

NRC Webpagina's
23 APRIL 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)