U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s


De Nederlandsche Bank

Duisenberg kraakt lastenverlichting

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 22 APRIL. De lastenverlichting die het kabinet dit weekeind is overeengekomen komt op een slecht moment. De economie draait al op volle toeren en kan beter worden geremd dan gestimuleerd.

Het kabinet-Kok laat een unieke kans schieten om het begrotingstekort verder te verlagen. Dit zegt president W. Duisenberg van De Nederlandsche Bank in een vraaggesprek met NRC Handelsblad naar aanleiding van het jaarverslag van de centrale bank over 1996.

Minister Zalm (Financiën) toonde zich aan het begin van de middag niet onder de indruk van de kritiek van Duisenberg. ,,We hebben wel eens grotere lastenverlichtingen gehad'', zei hij, voorafgaand aan een lunch met de voorzitter van het Europees Parlement in Des Indes. De VVD-bewindsman wilde niet reageren op de opmerking van Duisenberg dat het kabinet-Kok een unieke kans laat schieten om het tekort verder te verlagen.

Omdat het rentebeleid van De Nederlandsche Bank is gericht op het stabiliseren van de koers van de gulden ten opzichte van de Duitse mark is De Nederlandsche Bank op dit moment gedwongen een beleid van lage rentes te volgen dat nodig is voor de moeizaam herstellende Duitse economie. De Nederlandse economie draait daarentegen op volle toeren. Nu de handen van De Nederlandsche Bank gebonden zijn, zou het kabinetsbeleid moeten fungeren als rem voor de economie. De lastenverlichting van 2,3 miljard gulden komt daarom niet op een geschikt moment, vindt Duisenberg. ,,Het komt conjunctureel slecht uit. Ik besef terdege dat Nederland in 1998 weer naar de stembus gaat, maar op basis van economische criteria is een lastenverlichting niet wenselijk.''

De bankpresident wijst er op dat de prijzen weliswaar nog beperkt stijgen, maar dat dit gebeurt in een omgeving ,,die tekenen vertoont van monetaire uitbundigheid''. De binnenlandse geldhoeveelheid is vorig jaar fors toegenomen, met vijftien procent, met name als gevolg van een explosie in de kredietverlening aan particulieren. Veel van deze kredieten betreffen hypotheken die zijn afgesloten op basis van de sterk gestegen woningprijzen. De Nederlandsche Bank heeft volgens Duisenberg de banksector inmiddels verzocht het rustiger aan te doen met de kredietverlening. Die waarschuwing wordt in bancaire kringen bevestigd.

Volgens Duisenberg maakt het kabinet onvoldoende gebruik van het ,,gunstige economisch tij'' in Nederland om het begrotingstekort veel verder te verlagen. ,,Dat is nodig in verband met de stijging van de kosten van de vergrijzing en de gezondheidszorg. In het stabiliteitspact dat de lidstaten van de Europese Unie overeen zijn gekomen voor het begrotingsbeleid in de Economische en Monetaire Unie (EMU), wordt per 1999 gestreefd naar een begrotingstekort van nul, of zelfs een klein overschot.'' Het tekort neemt volgens Duisenberg af van 2,3 procent in 1996 naar 2,2 procent dit jaar, en ook voor volgend jaar voorziet hij dit percentage.

De werkgeversorganisatie VNO-NCW zei vanmiddag in een reactie dat een verlaging van de lasten voor alleen werkgevers aan Duisenbergs bezwaren tegemoet kan komen. De FNV hekelt daarentegen de ,,traditioneel kritische somberheid'' van De Nederlandsche Bank.

NRC Webpagina's
22 APRIL 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)