` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Borst: geen onderzoek naar rol Vos
ROTTERDAM, 14 APRIL. Minister Borst (Volksgezondheid) ziet geen aanleiding voor een justitieel onderzoek naar de rol van de Alphense firma Vos BV bij de leverantie van giftige medische grondstoffen aan Haïti, die vorig jaar leidde tot de dood van ten minste zestig en mogelijk honderden kinderen. De bewindsvrouw heeft dit geantwoord op schriftelijke vragen van het Tweede-Kamerlid Verspaget (PvdA) naar aanleiding van publicaties in deze krant op basis van een rapport van de Amerikaanse Food and Drugs Administration (FDA) over de affaire.

Landmacht gaat 10 tot 15 soldaten ontslaan om drugs
DEN HAAG, 14 APRIL. De landmacht ontslaat deze week tien tot vijftien militairen wegens het gebruik van, de handel in of het bezit van drugs. Ook een aantal militairen die in het Duitse Seedorf zijn gelegerd zullen worden ontslagen, maar gewacht wordt tot de juridische procedure tegen hen is afgerond. Dat heeft de bevelhebber van de landmacht, luitenant-generaal M. Schouten, dit weekeinde in Polen gezegd. Hij woonde daar oefeningen van Nederlandse troepen bij.

Mobutu trotseert de opmars der rebellen
KINSHASA, 14 APRIL. President Mobutu van Zaïre heeft het ultimatum van de rebellen - uiterlijk zondag terugtreden of een slag om de hoofdstad riskeren - naast zich neergelegd. Het opstandelingenleger heeft zijn offensief hervat. De hoofdstad Kinshasa is vandaag een dode stad, als gevolg van een staking tegen Mobutu, uitgeroepen door de oppositie.

Man houdt 30 mensen in bus in gijzeling
MOSKOU, 14 APRIL. Een met een geweer en een handgranaat gewapende man houdt sinds vanochtend op het vliegveld van Machatsjkala, de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Dagestan, dertig mensen in een bus in gijzeling. De man eist een helikopter. Dagestan grenst aan Tsjetsjenië.

Dertig moorden in dorp Algerije
ALGIERS, 14 APRIL. In het Algerijnse dorp Chebli, dertig kilometer van de hoofdstad Algiers, hebben moslim-extremisten vannacht 30 mensen de keel afgesneden. Dat hebben de Algerijnse autoriteiten vanmiddag meegedeeld.

Paus roept op tot verzoening
SARAJEVO, 14 APRIL. Paus Johannes Paulus II heeft tijdens een tweedaags bezoek aan Sarajevo de moslims, Kroaten en Serviërs in Bosnië dringend opgeroepen tot verzoening. De paus droeg gisteren een mis op in het Kosevo-stadion, die ondanks de sneeuwval werd bijgewoond door 35.000 mensen.

BAM en Wilma gaan fusie aan
ROTTERDAM, 14 APRIL. Aannemer BAM gaat zijn activiteiten samenvoegen met die van de Nederlandse Wilma-bedrijven. Door de samenwerking ontstaat een Nederlandse bouwgroep met een omzet van 2,8 miljard per jaar en 6.500 werknemers. De Wilma-bedrijven in Duitsland en België blijven buiten de fusie. Begin maart kondigden Kondor Wessels en Volker Stevin aan samen te gaan.

Inspraak OR in winstbestemming
DEN HAAG, 14 APRIL. In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af voor het standpunt dat ondernemingsraden inspraak krijgen in de besteding van de winst uit een onderneming. De fracties van CDA en VVD zijn net als wergeverorganisaties fel tegen het voorstel. Vandaag bespreekt de Kamer de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) met minister Melkert (Sociale Zaken).

Langer kiezen in Oost-Slavonië
ZAGREB, 14 APRIL. De inwoners van Oost-Slavonië - voornamelijk Kroatische Serviërs - mogen, na een regen van klachten over onregelmatigheden, ook vandaag nog hun stem uitbrengen voor hun regionale en gemeenteraden. De verkiezingen die gisteren in heel Kroatië werden gehouden, zijn in Oost-Slavonië zo chaotisch verlopen dat ze met een dag zijn verlengd.

Dure inning eigen bijdragen
ROTTERDAM, 14 APRIL. De zorgverzekeraars verwachten dat de inning van de eigen bijdragen in de gezondheidszorg dit jaar 77 miljoen gulden meer kost dan er mee wordt bespaard. Minister Borst (Volksgezondheid) gaat er tot dusver van uit dat er in 1997 uiteindelijk acht miljoen gulden overblijft.

'Beatrix Brits staatsburger'
DEN HAAG, 14 APRIL. Koningin Beatrix is officieel Brits staatsburger. Daarmee is ze onderdaan van koningin Elizabeth en heeft ze stemrecht bij Britse verkiezingen. Dat meldde gisteren de VPRO-radio.

NRC Webpagina's
14 APRIL 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)