U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Nieuwe, publieke aspirant-omroep speciaal voor jongeren

Bart vindt een gat in de markt


Bart de Graaff wil vanaf volgend jaar een publieke omroep voor jongeren beginnen. Strijdlustig zegt hij: ,,Het is geen uit de hand gelopen grap, dit is heel serieus.''

Door onze redacteur KOEN GREVEN

HILVERSUM, 7 APRIL. De omroepbazen van Hilversum vinden het plan van Bart de Graaff (29) - bekend van zijn televisieprogramma Bart's News Network (BNN) bij Veronica - om een jongerenomroep binnen het publieke bestel te beginnen vooral een 'grappig' initiatief. Echt serieus nemen ze de kleine man, directeur en voorzitter van de BNN Media Groep, niet. ,,Het is aardig dat een zendtijdaanvraag mogelijk is, maar we staan achter de wet waarin staat dat nieuwkomers een totaalprogramma moeten brengen'', zei NOS-voorzitter A. van der Louw vorige week dinsdag. Staatssecretaris Nuis (Media) denkt dat De Graaff zich uiteindelijk bij de Tros zal aansluiten. Bij de Tros denken ze dat de plannen van De Graaff 'flauwekul' zijn.

,,Ik begrijp die mensen wel'', zegt De Graaff. ,,De programma's die ik maak zijn altijd satirisch. Dan is het logisch dat mensen je niet meteen serieus nemen als je zegt dat je een aspirant-omroep wilt worden. Maar op een dag zal het tot de mensen doordringen dat wij heel serieus zijn: als we in Hilversum een pand hebben waar met grote letters op staat: BNN. Wij zullen er dan zijn voor de jeugd. Want een totaalprogramma, dat zit er wat ons betreft niet in. Wij kunnen niet allemaal allemaal blokjes gaan vullen met cultuur, kunst of info-tainment. Dat kan niet in anderhalf uur.''

De Graaff liep al een tijdje rond met het idee om voor zichzelf te gaan beginnen. Aanvankelijk wilde hij een commerciële zender, maar het afgelopen seizoen maakte De Graaff de keus voor de publieke omroep. Daar ligt volgens hem een gat in de markt voor jeugdprogramma's. Daarmee zou de Veronica-medewerker terugkomen in het publieke bestel. De BNN Media Groep, die binnenkort een vereniging wordt, is overigens met haar drie werknemers nog steeds gehuisvest in het Veronica-gebouw.

Veronica vindt het plan van BNN ,,een spannend initiatief'' en gaf De Graaff toestemming om zijn omroep in Veronica-zendtijd te promoten. Maar Veronica zal zijn aanvraag voor de C-status verder niet officieel of financieel ondersteunen.

Of het plan van De Graaff echt zal doorgaan, wordt volgend jaar duidelijk. Dan deelt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen de nieuwe omroepconsessies toe. Om zo'n concessie te bemachtigen moet een omroep minimaal zestigduizend tientjesleden hebben en kunnen aangeven dat ze iets aan het bestel toevoegt.

Onder de noemer 'Bekijk 't maar' begon De Graaff in januari in zijn eigen Veronica-programma BNN een campagne voor zijn omroepje. Wekelijks ging hij langs bij bekende Nederlanders om steun te verwerven voor zijn initiatief. Hij liet Nederlandse zangers een BNN-strijdlied maken en werd shirtsponsor van de Nijmeegse voetbalclub NEC. De Graaff kan nu bogen op zijn eerste overwinning: hij heeft de ledengrens van zestigduizend overschreden.

De Graaff kan nu op 1 november zijn aanvraag indienen bij staatssecretaris Nuis. Als alles volgens plan verloopt, wordt er in het voorjaar van 1998 een besluit genomen en kan BNN op 1 september volgend jaar met de eerste uitzendingen beginnen.

Tot die tijd moeten echter nog heel wat hobbels worden genomen. Zo is BNN verplicht 65 uur televisie en driehonderd uur radio per jaar te maken. Ook moet uit een beleidsplan blijken dat het kleine omroepje daadwerkelijk iets toevoegt aan het publieke bestel. Bovendien zal De Graaff moeten onderhandelen met een netmanager en het dagelijkse bestuur van de NOS.

De Graaff heeft het al helemaal uitgedacht. Binnenkort gaat hij met de verschillende partijen afspraken maken en zal hij zijn plannen toelichten. BNN wil op woensdagavond van zeven tot acht uur uitzenden op TV-2, waar nu de EO, de Tros, Teleac/NOT en de NOS de zendtijd verdelen. Hij wil zelf zijn programma van een half uur behouden en denkt aan het uitzenden van thema-avonden over onderwerpen als zelfmoord, muziek of uitgaan, vooral gericht op jongeren tussen de 13 en de 25 jaar.

De Graaff: ,,Voor die groep kijkers doet de publieke omroep nauwelijks iets. BNN kan duidelijk iets toevoegen, omdat wij die groep wel bereiken. Mijn laatste uitzending trok bijna een miljoen kijkers. BNN moet het cement worden tussen de bakstenen die de Tros en de EO zijn.''

B. Bremer, netmanager bij TV-2, zegt dat De Graaff ,,altijd welkom is om te praten''. ,,Vooralsnog neem ik zijn plannen serieus, maar of hij uiteindelijk welkom is op het tweede net, hangt heel erg af van zijn programmering. Misschien kan hij juist de dingen doen die bij de anderen ontbreken'', aldus Bremer.

Voor de driehonderd uur radio moet De Graaff nog een oplossing vinden. ,,Ik denk dat we heel veel jongeren auditie zullen laten doen om leuke jeugdprogramma's te maken. Veronica kreeg er destijds, toen ze publieke omroep werd, televisie bij, BNN krijgt nu radio erbij. Ik heb geen kaas gegeten van radio, maar daar komen we wel uit.''

Het is echter de vraag of BNN, als het de aspirant C-status haalt, ook nog na het jaar 2000 te zien is. Dan zal De Graaff over 150.000 leden moeten beschikken om de aspirant-status om te zetten in een echte C-status. ,,Dat zien we dan wel weer. Eerst moeten we de ledenkaarten die we nu hebben gaan uitzoeken en we zullen moeten blijven werken aan de ledenwerfcampagne. Mijn programma is nu even gestopt, maar we moeten de boog gespannen houden. Nuis zei tegen mij: 'Je hebt het aantal leden. Als je nu duidelijk op papier zet wat BNN kan toevoegen, dan moet ik je toelaten tot het bestel'. Ik ben er heilig van overtuigd dat dat gaat lukken'', aldus de directeur en voorzitter van BNN.

Tijdens het gesprek in Hilversum verandert zijn stem voortdurend van een hoog kinderstemmetje in een mannenstem. Dat is het gevolg van een niertransplantatie die hij in het najaar onderging. Het veranderde zijn leven ingrijpend. ,,Als het gaat zoals we hopen, dan kan ik oud worden. Ik zou anders het proces van BNN nog maar een jaar of zes zeven mee hebben kunnen maken.''

Bart de Graaff (Foto Kippa)

NRC Webpagina's
7 APRIL 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)