U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Publieke omroep furieus: 'ons geld'
Staat kort schuld met verkoop NOB

Door onze redacteur JACO ALBERTS
ROTTERDAM, 3 APRIL. De honderden miljoenen die de aanstaande verkoop van het NOB, het facilitaire bedrijf van de Hilversumse omroepen, gaat opbrengen, worden aangewend om de staatsschuld te verminderen.

Dat blijken de betrokken ministers eind vorig jaar al te zijn overeengekomen. De publieke omroep is furieus omdat zij vindt dat het geld haar toebehoort. Financiële analisten gaan ervan uit dat de privatisering van het Nederlands Omroepbedrijf, waarover morgen in het kabinet een definitief besluit zal worden genomen, ten minste vierhonderd miljoen gulden gaat opleveren. Zoals gemeld is uit de verkoop reeds 155 miljoen gulden geboekt als bezuiniging op de cultuurbegroting voor 1997 van staatssecretaris Nuis.

Bronnen binnen de betrokken ministeries bevestigen dat de meeropbrengst, naar schatting zeker 250 miljoen gulden, wordt gebruikt ter vermindering van de staatsschuld. Het zogenaamde rentevoordeel (het bedrag dat de staat minder aan rente hoeft te betalen omdat zijn schuld is verminderd) komt ten goede aan de begroting van Nuis. Afgesproken is dat de staatssecretaris minimaal 18 miljoen gulden kan besteden.

De NOS verzet zich tegen deze verdeling en beroept zich op een brief 10 december 1987 van de toenmalige minister van Cultuur, Brinkman, aan de omroep. Hij zegt daarin dat de opbrengst van de toen al voorziene verkoop aan het rijk zal toevallen ,,ter nadere bestemming voor omroep- en persdoeleinden''. Op dat moment maakte het facilitaire bedrijf nog integraal deel uit van de NOS. De afsplitsing van het NOB werd enkele weken later, op 1 januari 1988, een feit. Een woordvoerder van de omroep betoogt dat het NOB is opgebouwd met omroep- en reclamegeld en dat bij de splitsing de verwachting werd gewekt dat de opbrengst van de verkoop voor een belangrijk deel weer ten goede zou komen aan de publieke omroep. De beslissing van het kabinet is des te pijnlijker voor de NOS omdat Nuis wil dat de omroepen vanaf 1999 per jaar 100 miljoen gulden bezuinigen. Bij de publieke omroep bestaan grote zorgen over de nadere privatisering van het NOB omdat de Hilversumse omroepen voor de technische kant van het televisiemaken vrijwel volledig afhankelijk zijn van het NOB. De NOS vreest dat het bedrijf in handen komt van concurrenten als bijvoorbeeld de Holland Media Groep, exploitant van de commerciële zenders RTL4, RTL5 en Veronica. In het wetsvoorstel is wel de verplichting opgenomen dat het NOB zijn diensten aan de publieke omroep blijft leveren. De omroep vraagt zich echter af hoe hard die in de praktijk zullen zijn. Het kabinet heeft naar verluidt nog niet besloten of het NOB naar de beurs gebracht zal worden of dat er een ondershandse verkoop van de aandelen zal worden georganiseerd. De NOB- directie wilde vanmorgen geen commentaar leveren.

NRC Webpagina's
3 APRIL 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)