` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Oud-IND-directeur Nawijn wil weer terug naar overheid
DEN HAAG, 26 FEBR. H. Nawijn, oud-topambtenaar van het departement van Justitie, wil terugkeren naar datzelfde ministerie of naar een ander Haags departement. De oud-directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst functioneert niet bij het organisatie-adviesbureau KPMG, waar hij vorig najaar was geplaatst nadat zijn positie bij Justitie onhoudbaar was geworden. Het ministerie van Justitie bevestigt dat Nawijn gebruik wil maken van de terugkeergarantie die de oud-topambtenaar heeft bedongen. ,,Wij kijken uit naar een geschikte functie voor Nawijn binnen Justitie of binnen een ander departement'', zegt een woordvoerder van Justitie.

Holocaust schim boven voetbalduel
TEL AVIV, 26 FEBR. De Holocaust hangt vanavond als een schim over de vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen Israel en Duitsland in Ramat Gan. Overlevenden van de Holocaust hebben vanmorgen aangekondigd dat zij bij het stadion zullen demonstreren. Nauwelijks een etmaal na aankomst bracht het Duitse elftal gisteren een bezoek aan Yad Vashem, het indrukwekkende monument in Jeruzalem dat is opgericht ter herinnering aan de zes miljoen joden die door de nazi's zijn omgebracht. De Duitse voetbalbestuurders waren ditmaal zo verstandig geweest om de spelers voor vertrek nog uitvoerig over de Holocaust voor te lichten zodat zij zich waardig en met gevoel voor de Israelische gevoeligheid in Yad Vashem zouden weten te gedragen.

Groter Schiphol ontoereikend voor groei luchtvaart
DEN HAAG, 26 FEBR. Uitbreiding van Luchthaven Schiphol biedt onvoldoende perspectief indien het kabinet ervoor kiest ruimte te creëren voor de groeiende luchtvaart. ,,Maar als wij 'ja' zeggen tegen een tweede nationale luchthaven moeten we ons bezighouden met de vraag wat dat voor het milieu betekent. En dat is een duivels moeilijke vraag.'' Dat zei minister De Boer (VROM) vanmiddag in Den Haag bij de presentatie van de zogenoemde Perspectievennota TNLI (Toekomstige Nederlandse Luchtvaartinfrastructuur), die de argumenten voor en tegen uitbreiding van de luchtvaart op een rij zet.

Nederlanders wantrouwen de Europese munt
ROTTERDAM, 26 FEBR. Veel meer Nederlanders denken dat hun land er slechter voor komt te staan na invoering van de Europese eenheidsmunt, de euro, dan dat Nederland er beter van wordt. Dit blijkt uit een representatieve peiling van het NIPO onder 1.200 mensen, gehouden in opdracht van NRC Handelsblad. Een meerderheid van de respondenten is voorstander van een referendum over de euro. Daarin zou de Europese munt op dit moment nipt worden afgewezen, zo blijkt uit de peiling.

Kosten van ziekte door gevaarlijke stof verhaalbaar
ROTTERDAM, 26 FEBR. Kosten van ziekten die het gevolg zijn van blootstelling aan gevaarlijke stoffen tijdens het werk kunnen voortaan met veel kans op succes op de werkgever worden verhaald als die de gevaren had kunnen weten en geen beschermingsmaatregelen nam. Dat is de waarschijnlijke consequentie van de uitspraak die het Haagse gerechtshof gisteren deed in een procedure die de weduwe van een asbestslachtoffer tegen scheepswerf De Schelde aanspande.

Onderzoek naar joodse erfenissen
AMSTERDAM, 26 FEBR. Bij een onderzoek onder Nederlandse notarissen naar tegoeden van joodse oorlogsslachtoffers zijn drie nalatenschappen gevonden die zeker Duitse schadevergoedingen bevatten. Daarnaast zijn tientallen nalatenschappen ,,met een joods karakter'' aangetroffen met mogelijk schadegelden.

Gil-Roblès vraagt Parijs om uitleg
PARIJS, 26 FEBR. De voorzitter van het Europese parlement, de Spanjaard Gil-Roblès, heeft vandaag gedreigd zijn kennismakingsgesprek met de Franse minister van Buitenlandse Zaken, De Charette, af te zeggen als hij geen uitleg verschaft over de opmerking dat het Europarlement ,,zijn naam niet waardig'' is. De Franse regering is verbolgen omdat het Europarlement Parijs heeft gevraagd de anti-immigratiewet in te trekken.

EU: 'veto' Athene wegens Cyprus
BRUSSEL, 26 FEBR. Griekenland heeft gisteren gedreigd met een veto tegen de toetreding van Midden- en Oosteuropese landen tot de Europese Unie als Turks-Cyprioten deelnemen aan onderhandelingen over Cyprisch lidmaatschap van de EU. De overige EU-landen zijn voor deelneming van de Turks-Cyprioten aan deze onderhandelingen.

Neonazi's slaags met allochtonen
ROTTERDAM, 26 FEBR. Vijftig neonazi's en tientallen allochtonen zijn gisteravond in Rotterdam-Zuid met elkaar slaags geraakt. Vier van hen zijn gearresteerd en twee vechters raakten gewond. De politie nam honkbalknuppels en messen in beslag.

Artistiek leiders RO Theater weg
ROTTERDAM, 26 FEBR. De artistiek leiders van het RO Theater, Peter de Baan en Koos Terpstra, zijn door het bestuur van het gezelschap gedwongen terug te treden na een ,,onherstelbaar gebleken vertrouwensbreuk'' tussen de twee regisseurs.

Exportverbod varkens verlengd
DEN HAAG, 26 FEBR. Het exportverbod op levende varkens uit Nederland blijft de komende week van kracht. Dat werd vanmiddag in Den Haag bevestigd.

Aanslag in Urumqi
PEKING, 26 FEBR. Bij drie bomaanslagen in Urumqi, de hoofdstad van Xinjiang (China), zijn gisteren ten minste vier mensen om het leven gekomen.

NRC Webpagina's
26 FEBRUARI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland


Nu ook los
verkrijgbaar
in Italië

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)