U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Sectiebestuur verkoopt voetbalrechten

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN
ZEIST, 7 JAN. Het demissionaire bestuur betaald voetbal zal de komende twee weken alsnog met de zendgemachtigden gaan onderhandelen over een nieuw tv-contract. Dat moet in beginsel een looptijd krijgen van tweeëneenhalf jaar. De clubs werden het daar gisteravond over eens in een buitengewone algemene vergadering.

De onduidelijkheid over de toekomst van het betaald voetbal is daarmee niet weggenomen. Tijdens de bijeenkomst in hotel Oud-Londen, op een steenworp van het KNVB-sportcentrum in Zeist, kwam de oprichting van een nieuwe liga pas in de rondvraag aan de orde. Namens achttien eredivisieclubs liet PSV-voorzitter Harrie van Raaij weten ernaar te streven met de hoogste afdeling per 1 juli verder te gaan in een nieuwe structuur. Dit bemoeilijkt het werk van de formatiecommissie die binnen een paar weken de contouren wil aangeven van een nieuw sectiebestuur. Dat zal mogelijk bestaan uit twee clubgebonden bestuurders uit de eredivisie, twee uit de eerste divisie en drie onafhankelijke leden.

Het onderhandelen met de zendgemachtigden wordt het laatste klusje van het kabinet-Staatsen. Dit moet ook weer niet al te letterlijk worden genomen, want het zijn vooral KNVB-directeur Peter Vogelzang en commercieel manager Arie van Eijden van de voetbalbond die met de kandidaten rond de tafel gaan zitten. Op de achtergrond fungeert bestuurslid Peter Groenenboom voor de beleidsvisie. Groenenboom was gisteravond wegens vakantie niet aanwezig op de vergadering. Ook voorzitter Jos Staatsen (rugklachten) en Sylvia Tóth (ziek) ontbraken. De zitting werd geleid door Gerard Bouwer.

Het bestuur betaald voetbal had op 24 december het verstrekte mandaat om te onderhandelen over de tv-rechten wegens een gebrek aan speelruimte terug gegeven. Op de laatste buitengewone vergadering van 16 december kregen Staatsen c.s. van 36 clubs het verzoek te onderhandelen over de rechten van de samenvattingen. Het merendeel, alle clubs behalve Ajax, PSV en Feyenoord, wilde dat het college ook een prijs overeenkomt over live duels en integrale wedstrijden.

Binnen een week kwam het sectiebestuur tot de conclusie dat deze opdrachten onuitvoerbaar waren zolang Ajax en Feyenoord bij hun standpunt bleven dat er eerst een akkoord moet zijn met het ministerie van Economische Zaken. Na een brief van minister Wijers, die erop wees dat een collectief contract strijdig kan zijn met de Wet Economische Mededinging en het Besluit Horizontale Prijsbinding, vonden de topclubs het afsluiten van een meerjarige overeenkomst te onzeker.

Gistermiddag heeft een delegatie van de KNVB opnieuw overleg gevoerd met ambtenaren van het ministerie. Een tijdelijke ontheffing, die wordt verleend voor een half jaar, biedt op korte termijn geen soelaas. De behandeling voor dispensatie duurt alleen al vier maanden. Er zal de komende weken dan ook voortdurend overleg worden gevoerd met het ministerie over de vorderingen van de onderhandelingen. Desnoods ondersteund door een stevige lobby. Het sectiebestuur beloofde Ajax en Feyenoord op de hoogte te houden van de contacten met Den Haag en kreeg zo de rechten van de samenvattingen weer terug op zijn bordje.

Ajax en Feyenoord bleven de afgelopen weken vasthouden aan de termen 'exclusief en onbeperkt' als het ging om het uitbaten van de live duels. Simpel gezegd wilden beide clubs bepalen hoe vaak en wanneer ze hun thuiswedstrijden rechtstreeks op het scherm brengen. Vooral om programmatechnische redenen achtte het sectiebestuur dit een onwerkbare situatie. De twee topclubs waren gisteravond bereid hun standpunt in dit opzicht wat te versoepelen. Nadat het bestuur met de zendgemachtigden heeft onderhandeld over de erfenis van Sport7 worden de beoogde contracten op een algemene vergadering in stemming gebracht. Het profvoetbal dreigt in financiële problemen te komen omdat er grote onzekerheid bestaat over de uitbetaling van de bankgarantie van 180 miljoen gulden.

In de algemene vergadering kregen de financiële belangen dan ook voorlopig meer aandacht dan structurele kwesties. Voorafgaand aan de bijeenkomst in Zeist, spraken de achttien eredivisieclubs zich niettemin unaniem uit voor een nieuwe opzet van de hoogste afdeling. Over de invulling daarvan werd door de initiatiefnemers angstvallig gezwegen. In de algemene vergadering stelde Van Raaij voor het nieuwe sectiebestuur te laten bestaan uit drie vertegenwoordigers van de eredivisie, drie van de eerste divisie en één neutrale voorzitter. Gaston Sporre (FC Zwolle), voorzitter van de formatiecommissie, wees de eredivisieclubs erop dat deze samenstelling een terugkeer van zittende bestuursleden zou blokkeren.

Bovendien zouden de clubs de Centrale Spelers Raad (CSR) op hun weg vinden. Volgens het reglement betaald voetbal heeft de CSR via een wrakingsrecht de mogelijkheid een afwijkende procedure te blokkeren. De spelers boycotten gisteravond de algemene vergadering. De initiatieven van de 'Bende van Acht' (eredivisieclubs) die ook moet leiden tot een inkrimping van de eredivisie is hun een doorn in het oog.

De argumenten van Sporre maakten indruk op de vergadering en het voorstel van Van Raaij haalde het niet. Sporre: ,,Ik heb de eredivisieclubs geadviseerd de CSR te betrekken in de plannen voor een eventuele liga.'' De voorzitter van de formatiecommissie hoopt binnen drie weken vorderingen te hebben gemaakt met de samenstelling van een nieuw bestuur betaald voetbal. Het college moet in zijn ogen deugdelijk zijn, een breed draagvlak hebben en over daadkracht beschikken. Maar welke levensvatbaarheid heeft een nieuw sectiebestuur als er straks een liga is die bestuurd wenst te worden door een raad van commissarissen?

Sporre denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen. Voor een dergelijke structuurwijziging is een tweederde meerderheid nodig binnen de KNVB. Bovendien zal ook de spelersraad moeten instemmen. Afscheiding is uit den boze omdat de UEFA slechts de KNVB als Nederlandse bond erkent. Sporre: ,,Van Raaij blijft kloek en moedig in zijn streven. Maar na de kwetsuur die we hebben opgelopen met Sport7 is het nu niet het moment om zo'n ambitieus plan op de rails te zetten. We moeten ons niet bezighouden met dagdromerij. Elke nieuwe opzet dient te worden ingebed in de structuur van de KNVB. Als het bestuur toch wordt ingehaald door nieuwe ontwikkelingen zullen de leden weer moeten opstappen.''

NRC Webpagina's
7 JANUARI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)