U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Levenslang voor voormalig leider doodseskader Zuid Afrika
PRETORIA, 30 OKT. De rechtbank in Pretoria heeft vanochtend de Zuidafrikaanse leider van het doodseskader van Vlakplaas, Eugene de Kock, veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens moord en poging tot moord. Het proces tegen De Kock, die in opdracht van de Zuidafrikaanse regering tegenstanders van de apartheid liet vermoorden, was in feite een proces tegen het gehele ancien régime van Zuid-Afrika.

Kabinet: nieuwe maatregelen tegen seksueel misbruik
DEN HAAG, 30 OKT. Het kabinet gaat nieuwe maatregelen nemen ter bestrijding van seksueel misbruik. Minister Sorgdrager (Justitie) schrijft dat vandaag in een uitgebreide brief over zedenzaken en mensenhandel aan de Tweede Kamer. Sorgdrager wil de strafmaat voor degene die aanzet tot gedwongen prostitutie verhogen van één jaar naar zes jaar. Daarnaast wil zij het bordeelverbod opheffen.

Chinese dissident Wang Dan veroordeeld
PEKING, 30 OKT. De Chinese dissident Wang Dan is vandaag na een proces van vier uur veroordeeld tot een gevangenisstraf van elf jaar. Wang, die al een straf van drieëneenhalf jaar achter de rug heeft voor zijn rol in de pro-democratische studentenprotesten in het voorjaar van 1989, werd beschuldigd van samenzwering tot omverwerping van de Chinese staat, aldus het officiële persbureau Nieuw China.

Troepen Rwanda naar Zaïre
KIGALI, 30 OKT. Een bevelhebber van het Rwandese leger heeft gisteren troepen gestuurd naar Zaïre om wraak te nemen op beschietingen vanuit Zaïre. De luitenant-kolonel, bijgenaamd 'Caesar', vertelde journalisten dat hij na het vallen van de avond een ,,behoorlijke troepenmacht'' naar Zaïre stuurde vanuit de grensplaats Cyangugu.

Den Haag blij met Deetman
DEN HAAG, 30 OKT. De Haagse gemeenteraad is tevreden over de verwachte benoeming van Tweede-Kamervoorzitter W. Deetman tot burgemeester van Den Haag. De meeste partijen in de gemeenteraad menen dat de grote bestuurlijke ervaring van Deetman en zijn bekendheid met de landelijke politiek van grote waarde voor Den Haag kunnen zijn.

Operatie Jeltsin 'volgende week'
MOSKOU, 30 OKT. De hartoperatie van de Russische president Jeltsin zal mogelijk volgende week plaatshebben, aldus de Amerikaanse hartchirurg Michael Debakey, die als consultant optreedt. ,,We mikken op volgende week'', zei Debakey vandaag. Jeltsins operatie werd in september uitgesteld.

Verzet in Tweede Kamer tegen bezuinigingen op onderwijs
DEN HAAG, 30 OKT. Een meerderheid in de Tweede Kamer verzet zich tegen de voorgenomen bezuiniging in het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) en tegen de verhoging van de norm voor de prestatiebeurs van studenten. Dit bleek gisteren in de eerste termijn van het debat in de Kamer over de begroting van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Nachtvluchten Beek ongewis
DEN HAAG, 30 OKT. Het is nog steeds ongewis of er al dan niet nachtvluchten zullen worden uitgevoerd op vliegveld Beek (Maastricht Aachen Airport). Minister De Boer (VROM) zei gisteren tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer dat ,,als het kabinet aanstaande vrijdag beslist de besluitvorming over Beek te verdagen naar over één of twee jaar, dat ook een besluit is''.

Fusie van twee grote 'supers' in de maak
ROTTERDAM, 30 OKT. De Boer Winkelbedrijven en Unigro willen via een aandelenruil fuseren. De nieuwe groep De Boer Unigro heeft ongeveer 380 supermarkten in Nederland. Met deze supermarkten, onder de naam Super De Boer, wordt het supermarktbedrijf nummer twee in Nederland, achter marktleider Albert Heijn.

Nieuw voorstel landbouw EU
LUXEMBURG, 30 OKT. De impasse in het landbouwberaad over de rundvleessector is naar alle waarschijnlijkheid doorbroken. De Ierse voorzitter, minister I. Yates, heeft vanmorgen in Luxemburg een nieuw compromisvoorstel met noodmaatregelen op tafel gelegd.

Feyenoord naar derde ronde
ROTTERDAM, 30 OKT. Feyenoord heeft zich gekwalificeerd voor de derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi. De Rotterdammers verloren gisteren in De Kuip met 1-0 van Espanyol, maar liepen geen gevaar door de 3-0 winst in Spanje twee weken geleden. Vrijdag is in Genève de loting voor de volgende ronde.

NRC Webpagina's
30 OKTOBER 1996


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)