U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

NS mag onrendabele lijnen deels behouden
DEN HAAG, 16 OKT. Over twee tot vier jaar zullen negen onrendabele treindiensten door regionale overheden worden aanbesteed. Eén treindienst, Almelo-Mariënberg, wordt vervangen door een busdienst. De overige onrendabele treindiensten die de spoorwegen dit voorjaar voordroegen voor overheidssubsidie zullen voor een periode van vijf tot tien jaar in handen blijven van de NS. Dat schrijft minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) in haar concept-standpunt over dertig onrendabele treindiensten.

Frankrijk staakt tegen ontslagen en sanering overheid
PARIJS, 16 OKT. Het openbare leven in Frankrijk komt morgen goeddeels stil te liggen. Er wordt gestaakt uit protest tegen de algehele malaise in de economie, de massaontslagen in de industrie en de pogingen van de regering de tekorten te reduceren door versneld te privatiseren en personeel te laten afvloeien bij overheid en staatsbedrijven. Een deel van de Franse journalisten staakt al sinds gisteren, waardoor over de behandeling van de nationale begroting voor 1997 deze week nauwelijks wordt gerapporteerd.

Succes bedreigt Air Miles
HOOFDDORP, 16 OKT. De populariteit van AirMiles is tot ongekende hoogte gestegen. Het spaarprogramma dreigt echter vast te lopen doordat een enorm stuwmeer van gespaarde Air Miles is ontstaan en de Air Miles-organisatie onvoldoende capaciteit heeft om aan de vraag naar vliegreizen of vakantiebungalows te voldoen. Dat zeggen onderzoekers van de Erasmus Universiteit en de Vrije Universiteit Amsterdam in een studie naar het Air Miles-spaarprogramma, getiteld 'Miles Mania', die deze week is verschenen.

Kroatië wordt toegelaten tot Raad van Europa
STRAATSBURG, 16 OKT. De Raad van Europa heeft besloten Kroatië toe te laten, aldus diplomaten in Straatsburg, de zetel van de Raad. Kroatië had al eerder verzocht om toelating tot de Raad, een intergouvernementele organisatie die zich onder andere met de mensenrechten bezighoudt, maar deze maakte in juli lidmaatschap afhankelijk van volledige uitvoering door Zagreb van het vredesakkoord van Dayton voor Bosnië. Kroatië en Joegoslavië knoopten onlangs diplomatieke betrekkingen aan.

Ouders meisjes die verdwenen staken verzet
BRUSSEL, 16 OKT. De ouders van in België verdwenen meisjes zien af van verder verzet tegen het besluit van het Hof van Cassatie om onderzoeksrechter Connerotte van de zaak-Dutroux te halen. De ouders hadden gisteren een urenlang onderhoud met minister van Justitie De Clerck, die hun onder meer vertelde dat hun verzet niet zou leiden tot opschorting van het besluit van het hof.

Hartoperatie Jeltsin gaat door
MOSKOU, 16 OKT. De hartoperatie van president Jeltsin zal midden november volgens plan plaatshebben. Dat is vandaag bekendgemaakt door de directeur van het medisch centrum waar Jeltsin wordt geopereerd. Volgens de arts, Sergej Mironov, zijn er geen redenen de operatie niet te laten doorgaan. Gisteren sprak Moskou berichten tegen als zou Jeltsin aan bloedarmoede lijden, als gevolg waarvan hij niet zou kunnen worden geopereerd.

Debutantenprijs voor Michel Maas
AMSTERDAM, 16 OKT. Michel Maas (1954) heeft voor zijn boek De vleugels van Lieu Hanh de Geertjan Lubberhuizenprijs gekregen, de prijs voor het beste prozadebuut. Het boek is een verslag van een reis door Vietnam. Maas is filosoof en werkt voor de Volkskrant.

Nieuw proces tegen Priebke
ROME, 16 OKT. Het proces in Italië tegen de voormalige SS-kapitein Erich Priebke moet opnieuw worden gevoerd. Het Hof van Cassatie oordeelde gisteren dat de voorzitter van het militaire tribunaal dat Priebke onlangs niet strafbaar verklaarde, een vooringenomen standpunt had. Het vonnis van dit militaire tribunaal is nu geannuleerd.

Ruime zege van Feyenoord
BARCELONA, 16 OKT. Feyenoord heeft gisteren in de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi een 3-0 zege geboekt op Espanyol. Van Gastel, Taument en Larsson maakten de doelpunten. Over veertien dagen is de return in Rotterdam.

Renoveren in het openbaar
AMSTERDAM, 16 OKT. In het Stedelijk Museum in Amsterdam is vandaag de openbare renovatie begonnen van La Perruche et la Sirène van Henri Matisse. Volgens onderzoek moet bij een ingreep in de jaren zeventig bij het uit knipsels opgebouwde kunstwerk een produktiefout zijn gemaakt, waardoor de papieren ondergrond is vergeeld en bruine vlekken vertoont.

NRC Webpagina's
16 OKTOBER 1996


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)