U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Beursgang World Online

Nieuws

Overname door Tiscali

Na de beursgang World Online

Voor de beursgang

Links

'Vriendjespolitiek'

Daling WOL dupeert topmanagers

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 21 JULI. Verschillende Nederlandse topondernemers zijn in maart tonnen kwijtgeraakt als gevolg van het mislukken van de beursgang van internet-aanbieder World Online. Onder hen bevinden zich de topmannen van Heineken, Getronics, Ahold en Blokker.

De topondernemers namen deel aan het 'Friends and Family'-programma van World Online. Via dat programma stelde oud-bestuursvoorzitter Nina Brink familie, vrienden en belangrijke zakenrelaties in staat om een belang te kopen haar bedrijf. De namen van de deelnemers aan het programma zijn vanochtend door De Telegraaf naar buiten gebracht.

Heineken-topman Karel Vuursteen kocht voor 300.000 euro aandelen. Cees van Luijk, van automatiseerder Getronics, investeerde 500.000 euro. Ahold-bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven stak 250.000 euro in het internetbedrijf, Hans Breukhoven van Free Record Shop 100.000 euro. En Jaap Blokker, directeur en eigenaar van het Blokker-concern, kocht voor liefst 1 miljoen euro aan aandelen.

Een woordvoerder van Blokker zegt desgevraagd dat Jaap Blokker zijn aandelen inmiddels van de hand heeft gedaan. Het concern, dat samen met World Online activiteiten op het gebied van e-commerce zou gaan ontplooien, is inmiddels geen zakenrelatie meer van de internet- aanbieder, aldus de woordvoerder. Ook commissarissen van World Online zouden via derden gebruik hebben gemaakt van het aandelen-programma. Zo staat de broer van commissaris Joël Wyler, Danny Wyler, op de lijst voor een aandelenpakket ter waarde van 3 miljoen euro. De gebroeders Wyler zijn samen eigenaar van beleggingsmaatschappij Granaria. Commissarissen die aandelen van hun eigen bedrijf kopen, moeten dit melden bij de Stichting Toezicht Effectenverkeer. Bij de STE hebben zich nooit World Online-commissarissen gemeld, zo blijkt na navraag. Volgens de woordvoerder geldt de meldingsplicht in principe alleen voor "inwonende bloed- en aanverwanten". De STE ziet daarom nog geen aanleiding om een onderzoek in te stellen naar Joel Wyler. Wie niet aan de meldingsplicht voldoet, riskeert een boete van 48.000 gulden.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) noemt de voorkeursbehandeling die de topondernemers hebben gehad "vriendjespolitiek". De speciale toewijzing van aandelen zou beperkt moeten blijven tot werknemers en bestuursleden. De VEB onderzoekt sinds de mislukte beursgang namens gedupeerde beleggers of het mogelijk is een schadeclaim in te dienen tegen World Online.

NRC Webpagina's
21 juli 2000

   

Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC Handelsblad