U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Beursgang World Online

Nieuws

Overname door Tiscali

Na de beursgang World Online

Voor de beursgang

Links

World Online stelt personeel schadeloos

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 8 JUNI. Internetaanbieder World Online is van plan werknemers die zich in de schulden hebben gestoken om aandelen van het bedrijf te kunnen kopen, schadeloos te stellen.

World Online leende voor de beursgang op 17 maart in totaal 22 miljoen euro (ruim 48 miljoen gulden) aan personeelsleden die hoopten op een koersexplosie. Daarmee werden 600.000 aandelen gekocht voor een uitgifteprijs van 43 euro per aandeel. Na de beursgang verschrompelde de koers echter en bleven veel werknemers zitten met schulden van tienduizenden guldens.

Vanochtend schommelde het aandeel rond de 14 euro, bijna 30 euro lager dan de personeelsleden voor de aandelen hebben betaald. Het bestuur van World Online heeft ingestemd met een plan om de aandelen en de schulden van personeelsleden over te nemen, aldus een woordvoerder van de internetaanbieder.

"Je moet het niet zien als schadevergoeding", zegt de woordvoerder. "Het plan behoort tot de secundaire arbeidsvoorwaarden."

Aan het plan zijn overigens enkele voorwaarden verbonden. Wie van zijn schuld af wil, mag niet meedoen aan de eerste ronde van de optieregeling die op 1 juni van start is gegaan, aldus de woordvoerder. Aan de tweede ronde kan wel weer worden meegedaan. Er zijn twee optierondes per jaar. Alle personeelsleden komen in aanmerking voor het optieplan, "in plaats van alleen de leidinggevenden", aldus de woordvoerder. Werknemers die op 1 juni wel in de optieregeling zijn gestapt mogen een deel van de daaronder liggende aandelen over een jaar voor 12,65 euro kopen, de slotkoers van World Online op de laatste werkdag vóór 1 juni. Zij moeten de schuld aan World Online echter wel terugbetalen. In april kregen personeelsleden extra tijd om de leningen terug te betalen. Die regeling gold ook voor werknemers die het bedrijf willen verlaten. Ook werd er een bonusplan opgezet. Werknemers die hun aandelen ten minste drie jaar vasthouden krijgen voor elke twee aandelen een extra bonusaandeel. Deze regeling vervalt ook indien besloten wordt de aandelen en de schuldenlast terug te geven aan World Online. Intussen hebben meer dan 20. 000 gedupeerde beleggers de jacht ingezet op een schadevergoeding.

NRC Webpagina's
8 juni 2000

   

Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC Handelsblad