U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Beursgang World Online

Nieuws

Na de beursgang World Online

Voor de beursgang

Links

ABN Amro wil zekerheid na WOL-debacle

Door onze redacteuren MICHIEL VAN NIEUWSTADT en ERIK VAN DER WALLE
ROTTERDAM, 4 APRIL. Na het debacle rond World Online neemt Internet-investeerder Newconomy op aandringen van ABN Amro geen enkel risico bij de komende beursgang. Iets minder dan de helft van de bijna vijf miljoen nieuw uit te geven aandelen is al voor de beursgang op 12 april bij twee grote beleggers ondergebracht.

Dit blijkt uit het gisteren verschenen prospectus. "Het is erg comfortabel dat we twee investeerders bereid hebben gevonden", bevestigt commercieel directeur Ruud Smeets van Newconomy. De Amsterdamse effectenbeurs, die het prospectus van Newconomy nauwgezet heeft bestudeerd, blijkt geen bezwaar te hebben gemaakt tegen deze verkoop voor de beursgang. "De beurs vond het net als de bank juist erg prettig", zegt Smeets. Beide investeerders, niet met name genoemd, hebben zich verplicht de aandelen Newconomy minimaal twee maanden na de beursgang vast te houden.

ABN Amro stelt in een reactie dat de voortijdige verkoop van aandelen niet uitzonderlijk is. "Zeker bij een relatief kleine beursgang als bij Newconomy", aldus een woordvoerder. ABN Amro ontkent dat de mislukking van de beursgang van World Online aanleiding is voor de veilige strategie die is gekozen. Ook bij de beursgang van PinkRoccade - dat een moeizame privatisering achter de rug had - werd al een groot deel van de nieuwe aandelen van te voren ondergebracht.

Volgens Smeets bouwt "een verzekeraar" een belang op van 5,5 procent van het totaal van 25 miljoen aandelen die Newconomy na de beursgang heeft uitstaan. Een andere, particuliere, investeerder verwerft met nieuwe aandelen een belang van 4,9 procent. Deze onbekende belegger bezit nu al 1,4 procent in Newconomy. Om tot deze belangen te komen krijgen de twee investeerders samen ruim 2 miljoen van de 5 miljoen nieuwe aandelen toegewezen. Door het aantal nieuwe aandelen verder te verkleinen wordt de kans op een grote overtekening groter. De vijf miljoen nieuwe aandelen moeten 75 tot 100 miljoen euro opbrengen. Vorige maand werd het Internetbedrijf World Online, evenals Newconomy naar de beurs gebracht door ABN Amro Rothschild, vanaf de eerste handelsdag getroffen door grote aandelenverkopen. Dit risico is bij Newconomy kleiner omdat aandeelhouders en ook het management hun belang ten minste een halfjaar of een jaar moeten vasthouden.

NRC Webpagina's
4 april 2000

   

Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC Handelsblad