U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Beursgang World Online

Nieuws

Na de beursgang World Online

Voor de beursgang

Links

Brink verdiende 200 mln met belang

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 4 MAART. Nina Brink heeft vanmorgen onthuld dat ze ongeveer 200 miljoen gulden heeft verdiend met de verkoop van aandelen World Online in december. In een interview met deze krant spreekt president-commissaris V. Bischoff vanmorgen zijn vertrouwen in de oprichter en bestuursvoorzitter van World Online uit. Toch daalde de koers van het aandeel vanmorgen verder met bijna zeven procent tot onder 22 euro.

Volgens president-commissaris Bischoff heeft Brink met haar aandelenverkopen "niets verkeerd gedaan". Hij zegt: "Het is moeilijk om de gedachten te raden van andere mensen. Ze heeft ervoor gekozen haar risico's te spreiden. Zelf zou ik misschien iets anders gedaan hebben, maar ik respecteer haar beslissing." Bischoff verwacht dat World Online het aantal abonnees zal hebben verdubbeld in het op 31 maart afgesloten eerste kwartaal van dit jaar. Dat zou betekenen dat World Online intussen 2,4 miljoen abonnees heeft. Bischoff voorspelt een omzet van 225 miljoen euro voor dit jaar (1998: 60 miljoen euro).

In een verklaring schrijft Brink: "Hoewel wij in december al waren begonnen met de voorbereidingen van de beursgang kon ik er niet zeker van zijn dat die inderdaad door zou gaan. Ik heb daarbij geaccepteerd dat de prijs die ik kreeg waarschijnlijk lager was dan de prijs die ik zou realiseren bij een verkoop tijdens de beursgang. Maar ik had het gevoel dat de zekerheid die een verkoop eind 1999 mij bood in het beste belang was van mijzelf en mijn familie." Brink verkocht op 27 december bijna 15 miljoen aandelen aan beleggingsmaatschappij Baystar, de familie Sandoz en participatiemaatschappij Reggeborgh. Zij ontving daarvoor bijna 90 miljoen dollar (ongeveer 200 miljoen gulden). Met Baystar is afgesproken dat Brink de helft krijgt van de eventuele winst op doorverkoop van aandelen. Zij is een "passieve investeerder" in Baystar zonder invloed op het beleid.

VEB: 'Brink was bewust onduidelijk'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 3 APRIL. Oprichtster Nina Brink van Internetbedrijf World Online heeft bewust onduidelijkheid laten ontstaan over de verkoop van haar aandelen vóór de beursgang. Dit zegt directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in reactie op de verklaring die World Online en Brink vanmorgen uitgaven.

De VEB, die het belang van beleggers behartigt, laat advocaten uitzoeken of het prospectus van World Online bij de beursgang voldeed aan de regels. De koers is sinds de beursgang, ruim twee weken geleden, nagenoeg gehalveerd.

Brink verklaarde vanochtend dat ze tweederde van haar aandelen vóór de beursgang verkocht om de financiële toekomst van haar familie veilig te stellen. In het verplichte prospectus stond dat Brink haar aandelen had 'overgedragen' (transferred) aan drie andere beleggers. Brink zegt nu dat ze niet kon weten dat het bedrijf Baystar, waaraan ze haar aandelen overdroeg, onmiddellijk na de beursgang zou doorverkopen. Haar aandelen 'droeg' Brink 'over' op 27 december voor 6 dollar (circa 13 gulden) per stuk. Bij de beursgang betaalden beleggers 43 euro (bijna 95 gulden). De Vries: "De prijs die Brink kreeg voor haar aandelen hadden de 150.000 gewone beleggers tevoren wel mogen weten. Dan hadden ze zelf misschien niet gekocht voor 43 euro per aandeel."

Brink kon volgens de VEB weten dat Baystar zou doorverkopen; het bedrijf had er immers niet - zoals andere grootaandeelhouders - voor getekend zes maanden zijn aandelen vast te houden. "Brink heeft de onduidelijkheid rond de verkoop van haar aandelen bewust laten ontstaan", aldus De Vries.

De Amsterdamse effectenbeurs heeft vrijdag aangekondigd te onderzoeken of ze "aanvullende eisen" moet stellen aan de informatie die bedrijven bij een beursgang verstrekken. Het prospectus van World Online was "wollig" geformuleerd, aldus de beurs, maar het voldeed wel aan de richtlijnen.

De Vries: "Dat moet de beurs wel zeggen, want ze heeft dat prospectus goedgekeurd."

NRC Webpagina's
3 APRIL 2000

   

Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC Handelsblad