U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Beursgang World Online

Nieuws

Na de beursgang World Online

Voor de beursgang

Links

DE FIRMA

Brinks bodem

Maarten Schinkel
Hoe hoog kan World Online stijgen, vroegen beleggers zich twee weken geleden nog af. Na het drama dat volgde is het de vraag: hoe diep kan World Online dalen? Het antwoord daarop is goed nieuws voor beleggers: er is een bodem! Al heeft die met de Nieuwe Economie niets te maken.

Start-ups die nog niet naar de beurs zijn gegaan hebben een intrinsieke waarde van nul, of zelfs negatief. Maar World Online heeft met de beursgang nog altijd 2,9 miljard opgehaald. Als het alle activiteiten zou staken en dus zou stoppen met verliezen, dan zou het opgehaalde kapitaal ongeveer de intrinsieke waarde zijn: zo'n 10,37 euro per aandeel. Bovendien kan van het management van World Online niet worden gezegd dat het geen gehaaide ondernemers zijn. Om beleggers succesvol voor 2,9 miljard af te tappen, getuigt van lef, een vooruitziende blik en onmiskenbaar talent. Aandeelhouders kunnen er dus van uitgaan dat op die 2,9 miljard een langdurig rendement van 10 procent kan worden gehaald door het verstandig te beleggen. De stroom van toekomstige winsten moet wel worden verdisconteerd, en daarvoor kan een bij het verstandige beleid behorende vriendelijke rentevoet van 5 procent worden gebruikt. Wordt zo de winst van de eerstvolgende 20 jaar contant gemaakt, dan resteert een aandelenkoers van 12,83 euro. Veel is het niet, maar beter dan niets.

Boonstra's piek

Michiel van Nieuwstadt
Slechts een kleine vijfhonderd aandeelhouders waren gisteren aanwezig bij de vergadering van Philips in het Amsterdamse Okura-hotel. De tijden dat zich in Eindhoven duizenden mensen verzamelden voor deze jaarlijkse bijeenkomst is ver weg. Amsterdam is ver weg voor de Brabantse aandeelhouders en er worden niet meer, zoals vroeger, gratis cd's weggegeven.

Het zal de aandeelhouders een zorg zijn. In plaats van presentjes kon president Boonstra een spectaculaire waardevermeerdering laten zien. Toen hij aantrad in oktober 1996 noteerde het aandeel Philips 60 gulden. Dezer dagen schommelt de koers rond de vierhonderd gulden.

En bovendien, Boonstra maakte gisteren duidelijk dat hij niet tevreden is met de koers van het aandeel. Neemt u, zo rekende Boonstra voor, de waarde op de beurs van Philips-belangen in bedrijven als TSMC, Uniphase en ASM Lithography. Telt u die op bij de waarde van Philips chipactiviteiten, zo cijferde Boonstra de aandeelhouders voor, en u krijgt de rest voor niets.

Het is lang geleden dat een president van Philips zich zo expliciet heeft durven uitspreken. Boonstra's voorganger Timmer verkondigde vijf jaar gelden dat hij verbaasd was over de destijds lage koers van 75 gulden. Dat hielp niets en Timmer hield voortaan zijn mond. Gezien de koersdaling van vanmorgen sorteren ook Boonstra's woorden voorlopig weinig effect.

De enige Eindhovense aandeelhouder die zich gisteren in Amsterdam deed gelden kraakte een kritische noot. Wat heeft de verhuizing naar Amsterdam nu eigenlijk opgeleverd, wilde deze voormalig Philips- medewerker weten. Het rendement van de verhuizing staat in de ogen van Boonstra gezien de resultaten niet ter discussie. Hij bromde slechts iets over een gewijzigde state of mind. Met een verdrievoudigde koers als steun in de rug hoeft een president niet alles uit te leggen.

NRC Webpagina's
31 MAART 2000

   

Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC Handelsblad