U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Beursgang World Online

Nieuws

Na de beursgang World Online

Voor de beursgang

Links

World Online miljardair met Nina Brink in zaken


World Online brengt Rijssen z'n eerste miljardair. Maar bouwer Dik Wessels heeft meer belangen: Van de A van Van Agt tot de Z van Zadelhoff.

Door onze redacteur MENNO TAMMINGA

AMSTERDAM, 18 MAART. Een Tukker uit de Oude Economie wordt miljardair in de Nieuwe Economie. Dik Wessels (1946), oprichter van het bouwbedrijf Wessels uit Rijssen, verdient meer dan een miljard gulden met de verkoop van ongeveer de helft van zijn aandelen in World Online, de Internetdiensten-aanbieder.

En dan houdt Wessels met zijn privé beleggingsmaatschappij Reggeborgh Participaties nog een pakket aandelen World Online met een vergelijkbare waarde. Die aandelen houdt hij vast, zo blijkt uit het prospectus. Wessels heeft het aannemersbedrijf van zijn familie de afgelopen tien jaar dankzij twee fusies opgestuwd tot nationale proporties. Eerst ging hij, in 1990, een combinatie aan met de beursgenoteerde bouwer IBB Kondor uit Leiden, die gered wilde worden van een vijandig bod. IBB was aan de effectenbeurs genoteerd en Wessels kreeg door de fusie een groot minderheidsbelang in het nieuwe Kondor Wessels. Om de aandelen Kondor Wessels te beheren zette hij Reggeborgh op. Inmiddels is Reggeborgh een volwassen investeringsmaatschappij met een eigen directie, waaronder Wessels zelf, en een breed gespreide portefeuille. In 1997 fuseerden Kondor Wessels en Volker Stevin en kreeg Wessels een plaats in de raad van bestuur van de combinatie.

Waar houden de privé belangen van Wessels op en beginnen de zakelijke belangen van beursvennootschap Volker Wessels? Wessels en Volker Wessels doen ook zaken met elkaar: vorig jaar kochten zij voor 112,5 miljoen van de curatoren van Fokker 44 hectare terrein om dat te ontwikkelen.

World Online wordt het vierde beursfonds waarin Wessels en/of Reggeborgh een substantieel belang heeft. Hij bezit nog steeds aandelen in "zijn" Volker Wessels Stevin (5 procent), maar opmerkelijk genoeg een vergelijkbaar percentage van concurrent BAM. Verder heeft hij de meerderheid van de aandelen van de beleggingsmaatschappij Westersuyker, die een vastgoedportefeuille beheert ter waarde van ruim 400 miljoen.

En dan zijn er nog bezittingen buiten de effectenbeurs, waaronder de reisorganisatie ATP, bedrijven in milieutechnologie en vastgoed ter waarde van 60 miljoen gulden, zo kan worden opgemaakt uit het prospectus dat Westersuyker vorig jaar voor beleggers samenstelde. "Reggeborgh geeft in principe geen informatie", laat de secretaresse van de directie weten.

Vorig jaar haakte Reggeborgh op het laatste nippertje af bij een overnamepoging op chartermaatschappij Air Holland, die uitstel van betaling had aangevraagd. Reggeborgh had ook een substantieel belang in Norit, maar dat is weer verkocht.

Wessels' adviseurs en zakelijke vertrouwelingen komen uit de wereld van vastgoed, van openbaar bestuur en politiek en, sinds kort, ook uit de Nieuwe Economie. Zijn beleggingsfonds Westersuyker heeft, naast Wessels zelf, twee experts uit de vastgoedwereld als commissaris. Een van hen is hoogleraar P. Kohnstamm, tevens adviseur van enkele pensioenfondsen en voorzitter van de Vereniging Aegon, de grootaandeelhouder van de gelijknamige verzekeraar. Een vertrouweling van het eerste uur is voormalig minister-president A. van Agt, eerst als commissaris van bouwbedrijf Wessels, later als commissaris van Reggeborgh. De andere commissarissen van Reggeborgh zijn E. d'Hondt, burgemeester van Nijmegen, en C. van Zadelhoff, oprichter van de gelijknamige makelaarsfirma en zelf een niet onaanzienlijke privé belegger in vastgoed. Op zijn beurt is Van Zadelhoff, via zijn beleggingsmaatschappij Goedland, belegger in Westersuyker. Andere beleggers zijn het pensioenfonds van Stork en een beleggingsfonds van zakenbank Kempen & Co. Ook oprichtster N. Brink van World Online kocht vorig jaar oktober een aandelenpakket van 5 procent in Westersuyker.

NRC Webpagina's
18 MAART 2000

   

Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC Handelsblad