U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Beursgang World Online

Nieuws

Overname door Tiscali

Na de beursgang World Online

Voor de beursgang

Links

Internet-rijken verslaan oud geld met gemak


Aan de beursgang van World Online verdienen investeerders bedragen, die de verdiensten van vóór de komst van de Nieuwe Economie doen verbleken.

Door onze redacteuren MICHIEL VAN NIEUWSTADT en MENNO TAMMINGA

AMSTERDAM, 4 MAART. Nederland heeft over twee weken zijn eerste twee superrijken van de Nieuwe Economie. Het maandblad Quote moet zijn top twintig van de meest vermogende Nederlanders aanpassen. De in gang gezette beursintroductie van Internetaanbieder World Online maakt niet alleen oprichtster N. Brink (46) miljardair. Zij komt in de top twintig met een vermogen van rond 1,6 miljard gulden. Twee van de mensen die zij verdringt zijn de gebroeders Baan, die hun aandelen in het gelijknamige softwarebedrijf de afgelopen anderhalf jaar scherp in waarde hebben zien dalen.

Nog hoger eindigt investeerder D. Wessels, in het dagelijks leven lid van de raad van bestuur van bouwbedrijf Volker Wessels Stevin. Wessels bezit via zijn privé-beleggingsmaatschappijen Reggeborgh Participaties en Melkpad bijna 13 procent van de aandelen van World Online. Dat is een vermogen waard: 2,6 miljard gulden, goed voor een plaatsje in de Quote top 10.

Wessels verkoopt bij de beursgang de helft van zijn aandelen. Op 17 maart moeten de aandelen van World Online op de Amsterdamse beurs zijn genoteerd.

Brink en Wessels verslaan de bestaande Nederlandse records onder de nieuwe rijken met gemak. Recordhouders zijn nu nog J. de Mol en J. van den Ende, de twee oprichters van Endemol. Het pakket aandelen dat zij hadden in hun bedrijf bleek bij de beursgang in 1996 voor elk van hen 700 miljoen gulden waard te zijn.

Al lijkt rijkdom, zelfs als dat om miljarden guldens gaat, na jaren van een hausse op de beurs en op de woningmarkt meer dan ooit geaccepteerd in Nederland, de nieuwe rijken zelf voelen zich bekeken. "Om voor de hand liggende redenen houd ik dat geheim", antwoordde Brink deze week op de vraag welk deel van haar belang zij wil verkopen.

In het prospectus van World Online, dat gisteren van de persen liep, blijkt inderdaad niet makkelijk te traceren hoeveel aandelen Brink gaat verzilveren bij de beursgang. Een pakket van in totaal 6,35 procent is deels overgedragen aan andere aandeelhouders. Een gedeelte is ondergebracht in een aparte vennootschap op de Nederlandse Antillen, genaamd Benguiat Corporation. Benguiat is in handen van Brink en twee andere aandeelhouders. Maar het prospectus zegt niet welk deel van Benguiat aan Brink toebehoort.

Deze relatieve privacy is een van de voordelen van een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs. Als World Online ook een notering aan de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq had gekregen, het mekka van hightech en Internet-fondsen, hadden de strenge regels van de beurscommissie tot iets meer informatie verplicht.

Ook de Nederlandse Spoorwegen (voor 100 procent in handen van de overheid) komen met fantastische winsten uit het World Online-avontuur. De Spoorwegen verkopen bij de beursgang 4,5 miljoen aandelen, goed voor een opbrengst van 430 miljoen gulden. Vorig jaar maakte de NS een nettowinst van 258 miljoen gulden.

De grootste financiële klapper bij de beursintroductie van World Online maken de leden van de Zwitserse familie Sandoz.

De Sandoz-familie was al rijk geworden door de gelijknamige geneesmiddelenproducent. Oprichter Edouard Marcel Sandoz van de Zwitserse Sandoz Family Foundation probeert op een verstandige manier het kapitaal te investeren dat zijn vader verdiende in de farmacie. Dat lukt aardig. De stichting investeerde in medische technologie, hotels, de horloge-industrie en banken en verzekeraars. Tot voor kort was de meest waardevolle participatie een belang van 4,2 procent in Novartis (in 1996 ontstaan uit een fusie van het in 1886 opgerichte Sandoz en Ciba-Geigy) dat getaxeerd kan worden op omgerekend 8,6 miljard gulden. Ervan uitgaande dat de aandelen van World Online vanwege de grote kooplust van het beleggende publiek tegen de hoogste aangegeven prijs (43 euro) worden verkocht incasseert de Sandoz Family Foundation bij de beursgang 230 miljoen gulden. Belangrijker, de resterende participatie van Sandoz is omgerekend 11,5 miljard gulden meer waard dan het belang in Novartis. Sandoz verkreeg zijn belang in oktober 1998 voor omgerekend minder dan 250 miljoen gulden en heeft zijn investering dus bijna vervijftigvoudigd. Alleen voor chipmaker Intel, rijk geworden in de eerste golf van de Nieuwe Economie (apparatuur) is de participatie in het drie jaar oude World Online nog peanuts. De waarde van Intel op de beurs bedraagt omgerekend 900 miljard gulden. Het belang in World Online (Intel verkoopt niets) heeft een waarde van dik 2,2 miljard gulden. Maar het rendement op de investering van Intel zal zelfs in Silicon Valley respect afdwingen. Intel betaalde afgelopen zomer voor zijn aandelen World Online 142 miljoen gulden en verdiende zijn investering dus in ruim een half jaar dik 15 keer terug.

NRC Webpagina's
4 maart 2000

   

Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC Handelsblad