U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Beursgang World Online

Nieuws

Overname door Tiscali

Na de beursgang World Online

Voor de beursgang

Links

World Online 12 mld euro waard

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 2 MAART. De waarde van Internetaanbieder World Online bedraagt bij de beursgang medio volgende maand maximaal 12 miljard euro (ruim 26 miljard gulden). Dat blijkt uit gegevens die World Online gisteren heeft gepubliceerd.

World Online maakte bekend dat het bij de beursgang een emissie zal doen waardoor het bestaande aandelenkapitaal met tenminste 20 procent toeneemt. Bestaande aandeelhouders zullen in totaal ruim 20 miljoen aandelen verkopen (zo'n 15 procent van het huidige totaal). Omdat de publicatie van het prospectus van World Online vertraging heeft opgelopen was gisteren geen exacte informatie beschikbaar over de posities van de betrokken aandeelhouders. Oprichter Nina Brink zei gisteren dat investeringsmaatschappij Reggeborgh Beheer (van bouwer D. Wessels), de Nederlandse Spoorwegen en de Zwitserse familie Sandoz respectievelijk vier, twee en één procent zullen aanbieden van het bestaande aantal aandelen World Online (voor de emissie). Volgens de voorlopige waardering van World Online vertegenwoordigt een procent van de nu uitstaande aandelen een waarde van ruim 100 miljoen euro. In totaal zullen bestaande aandeelhouders 20,66 miljoen aandelen aanbieden, een kleine negen procent van het totaal. Wie de resterende twee procent van de aandelen verzilvert bleef gisteren onduidelijk. Oprichtster Nina Brink wil niet zeggen wat haar belang is in World Online en hoe dat door de beursgang verandert.

De waardering van World Online bij de beursgang is ruim drie keer zo hoog als die van de Spaanse Internetaanbieder Terra Networks, die bij de beursgang vorig jaar werd gewaardeerd op 3,6 miljard euro. De beurswaarde van Terra Networks is intussen opgelopen tot ruim 35 miljard euro.

Wat betreft abonneeaantal zijn World Online en Terra Networks vergelijkbaar. De Spaanse aanbieder maakte vorige week bekend dat het abonneeaantal in het afgelopen jaar is toegenomen tot ruim 1,3 miljoen (1998: 252.000). World Online noteerde eind vorig jaar 1,2 miljoen gebruikers (eind 1998: 317.000) en zag dat aantal naar eigen zeggen toenemen tot 1,5 miljoen (1,9 miljoen inclusief de aankoop van een Britse Internetaanbieder eerder dit jaar).

Volgens bestuursvoorzitter S. Duffy van World Online heeft de distributie-overeenkomst voor de levering van gratis Internetabonnementen in samenwerking met Shell World Online in de afgelopen acht weken 150.000 nieuwe abonnees opgeleverd. In de afgelopen dagen zijn nog eens "tienduizenden" mensen lid geworden van World Online, omdat ze daarmee in aanmerking komen voor een voorkeursregeling bij de inschrijving op aandelen. Beleggers die aandelen World Online willen kopen zullen daarvoor tussen 35 en 43 euro moeten betalen. De totale waardering van 12 miljard euro voor World Online komt tot stand als beleggers binnen die bandbreedte de maximale prijs betalen. Als de banken die de beursgang begeleiden besluiten de zogenoemde greenshoe op de markt besluiten te brengen loopt het aantal verhandelde aandelen van World Online op tot 292 miljoen en de waarde van World Online tot 12,5 miljard euro. De inschrijving loopt van 3 tot 16 maart.

Tegen deze krant zei Brink dinsdag dat World Online met de opbrengst onder meer aanbieders van Internet aan particulieren wil acquireren in landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. "En we zijn met iets bezig in Zweden", aldus Brink. Voorts is World Online geïnteresseerd in aanbieders van mobiele Internetdiensten (Wap), betalingsverkeer op Internet. Op de persconferentie gisteren herhaalde Brink nog eens haar interesse voor Internetaanbieders in Oost-Europa.

Wie is de grootste Internetaanbieder? Met 600.000 abonnees claimt World Online het leiderschap op de Nederlandse Internetmarkt. KPN betwist dat. "Wij zijn veel groter", zegt een woordvoerder.

Exacte gegevens wil KPN pas later vandaag naar buiten brengen. Een goed geïnformeerde bron zegt echter dat het abonneeaantal van de Internetdochters van het telecombedrijf in Nederland het miljoen nadert. World Online ís de grootste aanbieder, maar alleen als het abonneeaantal van de KPN-dochters wordt opgesplitst. De grootste KPN- dochters Het Net (gratis) en Planet Internet (betaald) hebben elk meer dan 350.000 abonnees. Het abonneeaantal van XS4All ligt op een slordige 75.000. Met de eerder deze week aangekondigde participatie in HCC Net voegt KPN nog eens 135.000 abonnees toe aan het Nederlandse totaal.

NRC Webpagina's
2 maart 2000

   

Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC Handelsblad