U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Beursgang World Online

Nieuws

Overname door Tiscali

Na de beursgang World Online

Voor de beursgang

Links

World Online verliest 200 miljoen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 25 FEBR. World Online heeft zijn verlies in het afgelopen jaar meer dan verzeventigvoudigd tot omgerekend meer dan 200 miljoen gulden. Dat blijkt uit een publicatie op de website van het Internetbedrijf.

World Online, dat 17 maart een notering aan de Amsterdamse beurs wil hebben, noteerde over het boekjaar 1998 nog een verlies van minder dan 1,3 miljoen euro. Vorig jaar is dit verlies opgelopen tot meer dan 91 miljoen euro. "De toename van ons verlies", schrijft World Online "is met name toe te schrijven aan aanzienlijke investeringen die we gedaan hebben in marketing, technologie, acquisities en de verdere uitbouw van onze activiteiten." Deze 'diepte-investering' moet er toe leiden dat World Online de grootste Internet communicatie en media onderneming in Europa wordt.

World Online (1.250 werknemers) heeft de omzet in het afgelopen jaar zien groeien van 16,7 naar 64 miljoen euro. De inkomsten uit Internettoegang droegen daaraan voor 59 procent bij. World Online plaatste lang grote vraagtekens bij de bedrijfseconomische haalbaarheid van het aanbieden van gratis Internet, maar ging afgelopen zomer door de bocht nadat tal van concurrenten met deze dienst begonnen waren. Naast de opbrengsten uit Internettoegang realiseerde World Online omzet met haar zakelijke activiteiten (25 procent) de verkoop van artikelen (negen procent) en reclame (2,5 procent).

Geografisch is Nederland voor World Online de belangrijkste regio met een aandeel van 38 procent in de totale omzet. Denemarken (17 procent), Duitsland en Zuid-Afrika (beide 13 procent) leveren eveneens een belangrijke bijdrage.

Bij de beursgang zal slechts een klein deel van de te plaatsen aandelen worden aangeboden door de huidige aandeelhouders zoals oprichtster Nina Brink, Zwitserse Sandoz-familie, Reggeborgh en Intel. World Online reserveert verder een deel van de nieuwe aandelen voor het eigen personeel en Nederlandse abonnees. De provider komt op 2 maart met de definitieve inschrijvingsvoorwaarden en de prijs van de aandelen.

Volgens de eigen cijfers heeft World Online 1,2 miljoen particuliere en 30.000 zakelijke klanten. Dat was eind 1998 respectievelijk 317.000 en 7.000.

NRC Webpagina's
25 februari 2000

   

Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC Handelsblad