U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Brand Volendam

Nieuws

Onderzoek

Brand in Het Hemeltje

Achtergrond

Links

Brandweer doet te weinig controles

Door onze redacteuren
Het is voor de brandweer ondoenlijk alle disco's en cafés regelmatig op brandveiligheid te controleren. Er is daarvoor te weinig personeel.

ROTTERDAM, 6 JAN. Brandweerkorpsen in Nederland hebben te weinig personeel om cafés en discotheken regelmatig te controleren op brandveiligheid. Het korps van Zwolle loopt zes 'manjaren' achter bij de inspectie van openbare gebouwen en het verlenen van gebruiksvergunningen. Leeuwarden heeft het afgelopen jaar geen enkel café geïnspecteerd op brandveiligheid, Maastricht komt niet aan alle horecagelegheden toe, en ook Amsterdam loopt achter; een speciaal team moet daar nu een 'inhaalslag' maken.

Dat zeggen brandweerlieden in gesprekken met deze krant. Ook volgens de Haagse brandweercommandant R. Brons, voorzitter van het College van Commandanten van Regionale Brandweerkorpsen, is het "ondoenlijk" om alle horecagelegenheden regelmatig te controleren.

Uit een bezoek aan zo'n vijfentwintig, toevallig gekozen cafés en discotheken in Nederland blijkt dat voorschriften met betrekking tot brandveiligheid nauwelijks bekend zijn en slecht worden nageleefd. Verlichting bij nooduitgangen werkt vaak niet, nooduitgangen zijn geblokkeerd, of verwijzingen naar nooduitgangen ontbreken. Het ministerie van VROM is er nog steeds niet aan toegekomen om, na de invoering van het rijksbouwbesluit in 1992, 'prestatie-eisen' - met daarin bepalingen voor brandveiligheid - op te stellen voor nieuwe horecagelegenheden. Er is wel een leidraad, maar gemeentes hoeven zich daar niet aan te houden.

Volgens H. Godding, hoofd preventie van de brandweer in Maastricht, moet er één 'loket' komen voor horecavergunningen. Nu hebben ondernemers te maken met regels die door ambtenaren op verschillende niveaus worden gemaakt, voor milieu, bouw en arbeidsomstandigheden. Daardoor ontstaan 'hiaten'. "Als een café geen nooduitgang heeft, kan de brandweer niet zeggen: 'Die moet er komen'. Want dat is geregeld in de bouwwetgeving."

Ook Brons van het college van brandweercommandanten, het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (NIBRA) en de branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) pleiten voor een 'gecoördineerde aanpak'. Woordvoerder A. Groenewegen van KHN: "Ondernemers hebben gemiddeld te maken met veertig regels en wetten op dat gebied. En ze krijgen verschillende adviezen. Van de arbodienst hoort een ober dat een brandblusser aan de muur moet hangen, omdat hij er zich anders aan kan stoten. Dan komt er weer iemand van de brandweer die het ding wil verhuizen."

NRC Webpagina's
6 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad