Brandweer doet te weinig controles
Door onze redacteuren
Het is voor de brandweer
ondoenlijk alle disco's en cafés regelmatig op brandveiligheid te
controleren. Er is daarvoor te weinig personeel.
ROTTERDAM, 6 JAN. Brandweerkorpsen in Nederland hebben te weinig
personeel om cafés en discotheken regelmatig te controleren op
brandveiligheid. Het korps van Zwolle loopt zes 'manjaren' achter bij de
inspectie van openbare gebouwen en het verlenen van
gebruiksvergunningen. Leeuwarden heeft het afgelopen jaar geen enkel
café geïnspecteerd op brandveiligheid, Maastricht komt niet
aan alle horecagelegheden toe, en ook Amsterdam loopt achter; een
speciaal team moet daar nu een 'inhaalslag' maken.
Dat zeggen brandweerlieden in gesprekken met deze krant. Ook volgens de
Haagse brandweercommandant R. Brons, voorzitter van het College van
Commandanten van Regionale Brandweerkorpsen, is het "ondoenlijk" om alle
horecagelegenheden regelmatig te controleren.
Uit een bezoek aan zo'n vijfentwintig, toevallig gekozen cafés en
discotheken in Nederland blijkt dat voorschriften met betrekking tot
brandveiligheid nauwelijks bekend zijn en slecht worden nageleefd.
Verlichting bij nooduitgangen werkt vaak niet, nooduitgangen zijn
geblokkeerd, of verwijzingen naar nooduitgangen ontbreken. Het
ministerie van VROM is er nog steeds niet aan toegekomen om, na de
invoering van het rijksbouwbesluit in 1992, 'prestatie-eisen' - met
daarin bepalingen voor brandveiligheid - op te stellen voor nieuwe
horecagelegenheden. Er is wel een leidraad, maar gemeentes hoeven zich
daar niet aan te houden.
Volgens H. Godding, hoofd preventie van de brandweer in Maastricht, moet
er één 'loket' komen voor horecavergunningen. Nu hebben
ondernemers te maken met regels die door ambtenaren op verschillende
niveaus worden gemaakt, voor milieu, bouw en arbeidsomstandigheden.
Daardoor ontstaan 'hiaten'. "Als een café geen nooduitgang heeft,
kan de brandweer niet zeggen: 'Die moet er komen'. Want dat is geregeld
in de bouwwetgeving."
Ook Brons van het college van brandweercommandanten, het Nederlands
Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (NIBRA) en de
branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) pleiten voor een
'gecoördineerde aanpak'. Woordvoerder A. Groenewegen van KHN:
"Ondernemers hebben gemiddeld te maken met veertig regels en wetten op
dat gebied. En ze krijgen verschillende adviezen. Van de arbodienst
hoort een ober dat een brandblusser aan de muur moet hangen, omdat hij
er zich anders aan kan stoten. Dan komt er weer iemand van de brandweer
die het ding wil verhuizen."