U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France 1998
Nieuws
Etappes
Deelnemers
Oud-renners
Links

Een wereld boordevol hele en halve waarheden

Door onze redacteur JAAP BLOEMBERGEN
De Franse media hebben een heksenjacht ontketend in de Tour de France. Renners en ploegleiders zijn vogelvrij verklaard. Met of zonder reden.

LE CAP D'AGDE, 24 JULI. De gele trui van Jan Ullrich blinkt niet meer zoals vorig jaar. Het leiderstricot in de Tour de France is besmet met het dopingvirus. De hele karavaan is besmeurd met feiten en geruchten over verboden middelen of medicamenten die levensbedreigend kunnen zijn. Een week na de afgang van de Franse ploeg Festina wordt een nieuw slachtoffer geëist. De namen TVM en Asics worden te grabbel gegooid. De Franse radio en de Franse televisie willen meerdere ploegen laten bloeden. De Franse Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc weigert hieraan mee te werken.

De Tour de France is in een stroomversnelling geraakt. Dit keer zijn het niet de renners die voor vuurwerk zorgen, maar de Franse justitie en de Franse media. De justitie voert in versneld tempo een uitgestippeld beleidsplan uit. Materiaalwagens worden onderschept, mecaniciens en verzorgers ondervraagd, ploegleiders en ploegartsen in hechtenis genomen. Zo verging het Festina vorige week. Zo kan het TVM en Asics vandaag of morgen vergaan.

Elk uur verschijnen nieuwsberichten over vermeende vondsten in kofferbakken en prullenbakken. Bij TVM zouden tijdens de Tour ampullen met EPO zijn gevonden, meldt een verslaggever van het Engelse persbureau Reuters. De meeste collega's nemen het bericht ongecheckt over. In het hotel van Asics zouden deze week injectienaalden zijn gevonden, meldt een verslaggever van de televisiezender France 2. De camera zoemt in op een paar grote spuiten, maar of deze spuiten voor oneigenlijke doeleinden zijn gebruikt, wordt er gemakshalve niet bij verteld. Leblanc, oud-journalist van de Franse sportkrant L'Equipe, betichtte de nationale omroep gisteravond van ,,schandalige riooljournalistiek''.

De Franse justitie heeft haar waarde bewezen met de dopingaffaire bij Festina. Door de aanhouding van verzorger Willy Voet kwamen honderden ampullen met EPO en anabolen steroïden aan het licht. Vervolgens werden ploegleider Bruno Roussel en ploegarts Eric Ryckaert aangehouden en ondervraagd. Roussel bekende dat de begeleiders van Festina op grote schaal en in georganiseerd verband verboden middelen verhandelen en gebruiken. De grootste dopingrel in de 95-jarige geschiedenis van de Tour was geboren.

De Franse justitie slaagde binnen twee weken, waar de dopingcontroleurs al dertig jaar in gebreke blijven. Maar de Franse justitie sorteert ook negatieve effecten. Het aantal dubieuze berichten in de Franse media is volgens ervaren waarnemers in de Tour nog nooit zo groot geweest. Sinds de renners van de Franse ploeg Festina naar huis zijn gestuurd, is een ware klopjacht op gang gekomen naar alles wat zich met twee of vier wielen voortbeweegt. Renners en ploegleiders zijn vogelvrij verklaard.

De dubieuze berichtgeving in de wielerverslaggeving staat niet op zichzelf. De Tour de France is opgericht door journalisten. De media maken deel uit van het circus. En de wielersport biedt altijd ruimte voor geruchten en verdachtmakingen. Zolang renners en volgers naar verboden middelen grijpen, zullen journalisten blijven wroeten in de modderbrei van EPO en anabolen steroïden. Wielrenners zijn niet de enige gebruikers in de sportwereld, ze staan wel bekend als de grootste gebruikers. Misschien wel omdat de wielerjournalisten zoveel feiten met geruchten combineren.

Het geruchtencircuit wordt gevoed door de zwijgplicht in het peloton. Maak een praatje met een oud-renner en hij zal je alles vertellen over zijn dubieuze sprintzege in 1968, over zijn prettige samenwerking met een coureur van een andere ploeg, maar hij zal veelbetekenend zwijgen als je over doping begint. Steven Rooks verklaarde een paar jaar geleden, nadat hij de fiets definitief aan de kant had gezet, dat hij ,,wel eens uit de pot had gesnoept''. Rooks was eerlijk. De meeste renners koesteren de omerta. Het grote geheim blijft binnen de familie.

Na twee weken Tour de France weten de serieuze verslaggevers niet meer wie en wat ze moeten geloven. Ze worden overstelpt met informatie. Ze ondervragen de renners over vermeend dopinggebruik. Met schaamtegevoel, want de mogelijkheid bestaat dat de coureurs alleen zuurstof krijgen toegediend. Waarom zou Cees Priem hetzelfde antwoord moeten geven als Bruno Roussel? Waarom zou Festina niet de enige ploeg zijn die op grote schaal doping gebruikt?

Wie Priem vorige week hoorde praten, zag een onzekere draaikont die geen raad wist met zijn antwoorden. Hij laveerde tussen halve en hele bekentenissen. Maar zijn reacties rechtvaardigen vooralsnog geen schuldverklaring. De ploegleider van TVM is gisteravond met ploegarts Andrei Michailov voorgeleid naar de rechtbank. Dit bericht is twee keer gecheckt, maar het is niet waar dat Priem officieel in staat van beschuldiging is gesteld, zoals boze tongen in de perszaal in Le Cap d'Agde gisteravond beweerden. De officier van justitie in Reims heeft alleen een gerechtelijk vooronderzoek ingesteld. Een logisch gevolg van de ondervragingen door de politie.

NRC Webpagina's
25 juli 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad