U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France 1998
Nieuws
Etappes
Deelnemers
Oud-renners
Links

Festina-renner erkent gebruik van doping: Priem blijft in hechtenis

Door een onzer redacteuren
LE CAP d'AGDE, 25 JULI. Wereldkampioen wielrennen Laurent Brochard heeft gisteren toegegeven dat de ploegleiding van Festina hem heeft aangespoord doping te gebruiken. De Fransman werd gisteren met zijn ploeggenoten op vrije voeten gesteld door de onderzoeksrechter in Lyon, waar de dopingzaak van Festina wordt behandeld.

De bekentenis van Brochard volgt op eerdere bekentenissen van zijn ploeggenoten Alex Zülle, Laurent Dufaux, Christophe Moreau en Armin Meier. ,,Ik voel me slachtoffer'', zei Brochard. ,,De leiding introduceerde doping bij de renners en wij moesten die middelen gebruiken.'' Kopman Richard Virenque volhardt in zijn ontkenning dat bij Festina verboden medicamenten zijn toegediend. Zijn ploegarts onthulde eerder dat Virenque doping gebruikt, maar volgens de advocaat van de Franse renner is dit nooit het geval geweest.

Alle Festina-renners zijn gisteren op vrije voeten gesteld. Verzorger Willie Voet, die zestien dagen geleden werd aangehouden met verboden middelen, mocht ook naar huis. Ploegleider Bruno Roussel, die dopinggebruik bij Festina heeft toegegeven, wordt de komende dagen verder verhoord door de gerechtelijke politie van Lille.

In de Tour de France is de meeste aandacht gericht op TVM, dat in verband wordt gebracht met het gebruik van het gevaarlijke middel EPO. Ploegleider Cees Priem en ploegarts Andrei Michailov zijn gisteravond voorgeleid aan de Franse justitie in Foix. Ze werden vanaf donderdagmorgen ondervraagd door rechercheurs in Pamiers.

De renners van TVM maakten gistermiddag een aangeslagen indruk in de twaalfde etappe van Tarascon naar Le Cap d'Agde. Bart Voskamp en Steven de Jongh stonden huilend aan de start. Ze weigerden aanvankelijk te starten, maar ploegleider Hendrik Redant van TVM wist hen te overreden. Voskamp reageerde na afloop woedend op de beschuldigingen over dopinggebruik. ,,Ze hebben op m'n grote liefde getrapt. Ik ben boos op de mensheid.''

Berichten dat de Franse recherche afgelopen donderdag verboden produkten had gevonden bij TVM, werden door commercieel directeur Arjan Bos van het Drentse verzekeringsbedrijf met klem tegengesproken. ,,We zijn brandschoon. We hebben niks te verbergen'', aldus Bos. TVM heeft een advocaat ingeschakeld om zich juridisch te verdedigen tegen de geruchten.

Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc zag gisteravond geen enkele aanleiding TVM naar huis te sturen. Volgens Leblanc moeten eerst de feiten boven tafel komen. De baas van de Tour roemde het rijgedrag van de renners, die de afstand van ruim tweehonderd kilometer aflegden met een gemiddelde snelheid van bijna 49 kilometer per uur. Een deel van het peloton had heel even met een staking gedreigd, maar na bemiddeling van Leblanc en de ploegleiders gingen ze alsnog van start. ,,Un grand châpeau pour les coureurs'', sprak Leblanc na afloop.

De twaalfde etappe eindigde gisteren in een massasprint. Tom Steels was de snelste van het peloton. De Belg behaalde daarmee zijn tweede zege in deze Tour, nadat hij eerder de eerste rit op zijn naam schreef. Bart Voskamp vormde lange tijd een kopgroep met de Franse broers Laurent en Nicolas Jalabert. Het drietal werd voortijdig ingehaald. De Duitser Jan Ullrich blijft drager van de gele leiderstrui.

NRC Webpagina's
25 juli 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad