U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
     
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

 TECHNOLEASE

 NIEUWS &
ACHTERGRONDEN

 DISCUSSIE &
OPINIE

 KAMERSTUKKEN

Kok bevestigt waarschuwing tegenvaller door technolease
Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 26 MEI. Premier Kok heeft vanmiddag bevestigd dat hij juli 1994 in een ambtelijk memo is gewaarschuwd voor extra financiële tegenvallers op de rijksbegroting wegens technolease.

Kok zei dit in een verhoor door een werkgroep uit de Tweede Kamer. Minister Zalm (Financiën) meldde de Kamer in maart dat op Financiën, waar Kok in 1994 minister was, ,,geen berekeningen'' waren gemaakt van de budgettaire gevolgen wegens technolease. Zalm stelde toen dat zich geen belastingtegenvallers wegens technolease voordeden. Volgens hem is bij technolease slechts sprake van een verschuiving van belastinginkomsten in de tijd.

Kok bevestigde vanochtend dat hij in juli 1994 werd gewaarschuwd door de Inspectie Rijksfinanciën (IRF) dat ,,budgettaire problemen'' ontstonden wegens de toestemming aan Fokker een technolease toe te passen. Hij zei dat Zalm in zijn antwoorden aan de Kamer van maart doelde op de ,,niet voorspelbare toekomst'' en op de ,,lange termijn''. ,,Ik vroeg naar de kortere termijn'', aldus Kok.

Het werkgroeplid Giskes (D66) stelde vast dat minister Zalm dit in maart ook aan de Kamer had kunnen melden. Kok antwoordde dat het ,,om twee totaal verschillende benaderingen'' ging. In de berekeningen van de IRF ging het om een geprognosticeerde tegenvaller van 561 miljoen gulden wegens technolease. Kok bevestigde vanochtend dat hij destijds zelf om deze berekening had gevraagd wegens een notitie van 'fiscaal Financiën'. Hierin werd gesteld dat ,,verdere precedentwerking'' dreigde nu, na Philips in 1993, ook Fokker in 1994 een technolease werd gegund. ,,Budgettaire kwesties zetten mij op scherp'', aldus Kok, die erop wees dat hij in die tijd in de formatie onderhandelde over miljardenpakketten aan bezuinigingen voor de toen komende kabinetsperiode. Net als Kok zei oud-premier Lubbers vanochtend dat het 'eens maar nooit weer', dat toenmalig staatssecretaris Van Amelsvoort in 1993 over de Philips-technolease aan zijn collega's schreef, niet sloeg op een voornemen van Financiën geen gelijke behandeling voor technolease toe te passen. Volgens zowel Lubbers als Kok moet deze zinsnede uit een vertrouwelijke brief van Van Amelsvoort worden uitgelegd als ,,het verwerken van leed op fiscaal Financiën'', aldus Kok. Ambtenaren van Van Amelsvoort waren zeer gekant tegen de technolease. Lubbers was ,,ten principale'' een voorstander van technolease.

Pagina 11: Prikkel voor innovatie

Volgens oud-premier Lubbers is technolease een stimulans voor meer technologische innovatie. Hij steunde daarom toenmalig minister Andriessen (Economische Zaken) bij de technolease tussen de Rabobank en Philips. Bij de technolease tussen Rabobank en Fokker moest Andriessen de steun van de premier ontberen en schaarde de oud-premier zich achter van Van Amelsvoort.

De staatssecretaris weigerde volgens Lubbers ,,op goede gronden'' zijn goedkeuring aan deze fiscale transactie te geven. ,,De constructie Fokker was kunstmatiger'', aldus Lubbers. Maar de ,,volledige Tweede Kamer'' vond volgens Lubbers dat deze technolease moest doorgaan. ,,Het kabinet stond daarmee voor een fait accompli'', constateerde Lubbers. ,,Ik denk dat Kok Van Amelsvoort in beginsel steunde in de afwijzing.'' Tegen de werkgroep zei Kok dat Van Amelsvoort ,,een goed verhaal'' had.

Overigens wees Van Amelsvoort er eerder op dat de Fokker-technolease doorgang vond omdat Lubbers er zo'n actief voorstander van was. ,,Ruud wilde hoe dan ook dat het doorging'', aldus de oud-staatssecretaris februari van dit jaar. Lubbers hekelde de ,,dubbele rol'' van de Tweede Kamer. In 1993 en 1994 stemden de volksvertegenwoordigers ,,van harte'' in met de methode om Philips en Fokker ,,financiële lucht'' te verschaffen. De Kamer is volgens Lubbers steeds volledig geïnformeerd. Wanneer de Kamer vindt dat ook andere bedrijven op de hoogte gebracht hadden moeten worden van het fenomeen technolease, dan hadden ze zich daar meer voor moeten inspannen, aldus Lubbers.

De voormalig premier weigerde om de 'eens maar nooit weer'-brieven van Van Amelsvoort openbaar te maken.

Europees commissaris Van Miert (mededinging) onderzoekt technolease wegens mogelijke discriminatie van bedrijven en Lubbers wil de Europese commissie ,,geen stok geven om de hond te slaan''. Hij zei te vermoeden dat Brussel alle ,,snippers van incidentalisme'' zal aanwenden om Nederland te kapittelen. ,,Ik voel me niet geroepen hieraan mee te werken'', aldus Lubbers.

NRC Handelsblad, 26 mei 1997

NRC Webpagina's
mei 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad