U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
     
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 TECHNOLEASE

 NIEUWS &
ACHTERGRONDEN

 DISCUSSIE &
OPINIE

 KAMERSTUKKEN

Kamer stelt onderzoek naar technolease in
Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 30 APRIL.<3> De Tweede Kamer gaat een aanvullend onder zoek instellen naar de technolease- transactie tussen Philips en de Rabobank. De Kamer besloot gisteren dat een aantal bewindslieden van het vorige kabinet - onder wie de toenmalige premier Lubbers, de voormalige ministers Kok (Finan ciën) en Andriessen (Economische Zaken) en de toenmalige staatsse cretaris Van Amelsvoort (Finan ciën) - worden ondervraagd over deze fiscale constructie.

De fracties van D66, GPV en SGP stemden tegen een voorstel van VVD-afgevaardigde Van Rey voor een aanvullend onderzoek. Deze partijen vinden dat het kabinet voldoende informatie heeft verschaft om een politiek oordeel te kunnen vellen over de technolease. Maar volgens Van Rey zijn er aanwijzingen dat Van Amels voort in 1993 de Tweede Kamer onjuist heeft geïnformeerd over de technolease.

Bij deze transactie verkocht Philips kennis met een waarde van 2,8 miljard gulden aan de Rabobank. Philips versterkte zo zijn financiële positie, terwijl de Rabobank min der winstbelasting betaalt omdat de bank mag afschrijven over de kennis.

In een besloten overleg met de Kamer zei Van Amelsvoort dat alle ondernemingen gebruik kunnen maken van de technolease; uit ver trouwelijke brieven van bewindsman blijkt echter dat de fiscale constructie alleen voor Philips was bedoeld. Volgens Van Amelsvoort bestond er bij Lubbers, Kok en Andriessen overeenstemming over het ,,eens maar nooit weer''.

De vraag of technolease exclusief is toegepast voor Philips, en een jaar later voor Fokker, is van belang in verband met een onder zoek door de Europese Commis sie. Wanneer alleen Philips en Fokker van deze regeling gebruik konden maken is er sprake van staatssteun aan individuele bedrijven en dat is verboden.

Gisteren heeft de Tweede Kamer een werkgroep geïnstalleerd die de technolease verder gaat on derzoeken. De onderzoekscom missie bestaat uit de Tweede-Kamerleden T. Witteveen (PvdA), H. Kamp (VVD) en F. Giskes (D66). Het is nog niet bekend wie namens de CDA-fractie zitting neemt in de commissie.

Initiatiefnemer Van Rey toonde zich verheugd dat een Kamermeerderheid zich achter zijn voorstel heeft geschaard. ,,Ik vind het alleen zeer jammer dat D66 tegen stemde'', zei de VVD'er in een toelichting.

,,Het lijkt'', zei Van Rey verder, ,,alsof de D van democraten is vervangen door de D van doofpot. Collega Ybema (voorzitter van de Kamercommissie voor Financiën, red.) heeft er alles aan gedaan om een aanvullend onderzoek niet door te laten gaan. Dat vind ik voor de controletaak die de Tweede Ka mer moet uitoefenen een zeer be denkelijke opstelling.''

Van Rey verwacht dat de com missie behalve bewindslieden uit het vorige kabinet ook betrokken ambtenaren, fiscaal deskundigen en Tweede-Kamerleden zal horen.

NRC Handelsblad, 30 april 1997

NRC Webpagina's
april 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad