Soldaten brachten in enclave openlijk groet `Heil Hitler'
Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 30 JULI. Een groep rechts-extremistische soldaten binnen Dutchbat
heeft in de eerste helft van 1995 in de enclave Srebrenica regelmatig de Hitler-groet gebracht. De moslim-bevolking en allochtone mede-soldaten van het bataljon werden openlijk gediscrimineerd.
Dit blijkt uit de vier vertrouwelijke verslagen de Militaire Inlichtingendienst (MID
) van gesprekken met Dutchbat
-militairen, zo meldt de Volkskrant vandaag. Minister De Grave (Defensie) heeft de gespreksverslagen begin deze maand naar het openbaar ministerie in Arnhem gestuurd. Het OM besloot vervolgens een strafrechtelijk onderzoek in te stellen.
De Arnhemse officier van justitie Frielink bevestigt de strekking van de berichtgeving. ,,Ik ga niet op details in, maar in grote lijnen klopt het'', aldus Frielink.
Uit de gespreksverslagen zou blijken dat een kleine groep rechts-extremistische Dutchbatters de Hitler-groet bracht, Duitse legertermen uit de Tweede Wereldoorlog gebruikte en oerwoud-geluiden maakte als zij radiocontact hadden met allochtone collega-soldaten. De groep zou zich ook hevig hebben verzet tegen het gebruik van hun douches door moslim-vrouwen, die de verblijfsruimten van de Dutchbatters schoonmaakten.
De groep rechts-extremisten zou zijn geleid door een onderofficier en bestond verder uit een korporaal, enkele manschappen en wat meelopers. De harde kern zou worden gevormd door leden van een motorclub uit het noorden van Nederland.
De militairen met extreem-rechtse ideeën zouden deel uit maken van de in de stad Srebrenica gelegerde Bravo-compagnie onder leiding van kapitein Groen.
De Dutchbat
-soldaten zouden in de vier gespreksverslagen stellen dat zowel Groen als Dutchbat
-commandant Karremans nauwelijks tegen de groep optrad. Karremans zou volgens de soldaten zelf een anti-moslimhouding hebben gehad, evenals zijn tweede man, majoor Franken. Karremans en Franken, die in het hoofdkwartier in Potocari gelegerd waren, zouden de Bravo-compagnie, gelegerd in de stad Srebrenica zelf, vrijwel niet hebben bezocht.
Terug naar overzicht