U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Affaire Srebrenica

Nieuws

Chronologische reconstructie

Commissie Bakker

Achtergrond

Opinie

Links

Franken toch bevorderd

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 11 JAN. Majoor R.A. Franken, plaatsvervangend commandant van Dutchbat in de moslimenclave Srebrenica in 1995, is bevorderd tot luitenant-kolonel. Zijn promotie hangt samen met een nieuwe functie als hoofd afdeling operaties bij de Eerste Divisie in Apeldoorn.

Dat heeft een woordvoerder van de Koninklijke Landmacht bevestigd. De landmacht heeft de bevordering niet vooraf besproken met de politieke leiding op het ministerie van Defensie. Volgens de Landmacht is dat ook niet gebruikelijk. De minister wordt gewoonlijk alleen gekend in benoemingen van generaals. Benoemingen in lagere rangen worden slechts bij uitzondering op politiek niveau besproken en daar is volgens woordvoerders van de landmacht en het ministerie geen aanleiding voor.

Toen Frankens directe superieur in Srebrenica, commandant Karremans, in 1996 werd bevorderd zonder dat toenmalig minister Voorhoeve daarvan op de hoogte was gesteld ontstond politieke commotie. Nu is er "van de zijde van de minister geen enkel gevoelen" over de benoeming, aldus de woordvoerder van minister De Grave. Karremans en Franken zijn na de val van de moslimenclave bekritiseerd omdat ze niet genoeg gedaan zouden hebben om de deportatie van moslimmannen te voorkomen toen de enclave in handen viel van de Bosnische Serviërs. Franken tekende op 17 juli, zes dagen na de val van de enclave, een verklaring waarin stond dat de Bosnische Serviërs de vluchtelingen goed hadden behandeld.

Volgens de woordvoerder van De Grave zijn de twee gevallen niet met elkaar te vergelijken.

Franken werd in november 1988 benoemd tot majoor en pas in augustus vorig jaar tot luitenant-kolonel. Na Srebrenica werkte hij als hoofd inlichtingen (S2) van de 43ste Brigade in Steenwijk.

Vorig jaar moest Franken getuigen in het Srebrenica-proces voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Toen bleek dat hij destijds wist wat er met de meegevoerde moslimmannen zou gebeuren.

NRC Webpagina's
11 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad