U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Olympische Spelen 2000

Nieuws

Verslagen

Sporters

Digitaal dagboek

Boemerang

Programma

Links

Bonfire krijgt appels, De Sjiem niet


De Nederlandse olympische medaillewinnaars werden vandaag gehuldigd in Den Haag. Op de rondtocht schudden ze handen met de staatssecretaris en de koningin. En vanuit koetsjes zwaaiden ze naar het gewone volk.

Door onze redacteur WARD OP DEN BROUW

DEN HAAG, 4 OKT. "Het heeft Hare Majesteit de Koningin behaagd. " Zeven keer nam staatssecretaris Vliegenthart (Sport) vanochtend op deze manier een aanloopje naar het opspelden van een koninklijke onderscheiding bij even zoveel Nederlandse sporters. Zes individuele winnaars van één of meer olympische gouden medailles en Stephan Veen als aanvoerder van de gouden Nederlandse hockeyploeg werden in het Promenade Hotel in Den Haag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Als eerste mocht "mevrouw Inge de Bruijn" het podium betreden om door de staatssecretaris onderscheiden te worden. De plechtigheid was het begin van een lange dag Den Haag, die aan het einde van de middag werd besloten met een rondrit in zes koetsen door de binnenstad van de Residentie. Coaches en de leden van het team de mission mochten de sporters tijdens hun ereronde vergezellen.

Behalve hockeyer Veen en zwemster De Bruijn kregen ruiter Jeroen Dubbeldam, zwemmer Pieter van den Hoogenband, judoka Mark Huizinga, wielrenster Leontien van Moorsel en amazone Anky van Grunsven een koninklijke onderscheiding opgespeld. De staatssecretaris had ook aan Bonfire gedacht, het paard waarmee Van Grunsven zaterdag een gouden medaille won. Voor Bonfire had ze een mandje golden delicious-appels meegenomen. Helaas, De Sjiem, het springpaard van Dubbeldam, was ze vergeten.

Alle medaillewinnaars waren aanwezig in Den Haag en gingen na het aanbrengen van de royale versierselen bij de winnaars van het goud per bus naar Paleis Noordeinde, waar ze om 12.00 uur door koningin Beatrix werden ontvangen. In de loop van de middag werd het olympische programma voortgezet in de Ridderzaal. Daar werden de olympiërs toegesproken door premier Kok en voorzitter Blankert van NOC*NSF.

Vliegenthart vertelde vanochtend uitgebreid hoe ze had genoten van de prestaties van de Nederlandse ploeg, zowel in de eerste week in Nederland op een tv in de Tweede Kamer en op haar werkkamer op het departement, als in Sydney, waar ze 'live' getuige was van de verrichtingen van de Nederlanders in de tweede week van de Olympische Spelen.

Met 25 olympische medailles, waaronder twaalf van goud, heeft Nederland in de internationale sportwereld een buitengewone positie veroverd, sprak de staatssecretaris. In het medailleklassement bezet Nederland de achtste plaats. Vliegenthart: "In de top-tien komen is één, er voor een langere periode in blijven is een tweede." Ze beseft dat daarbij de hulp van de overheid nodig is. Met andere woorden, op weg naar Athene 2004 is extra geld nodig. Een bedrag wilde ze nog niet noemen. Het kabinet wil er een schepje bovenop doen, stond in de speech van Vliegenthart te lezen. Het mag de sporters tot vreugde stemmen dat ze daar vanochtend van afweek en zei dat het kabinet er "een flinke schep" bovenop wil doen.

NRC Webpagina's
4 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad