U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Olympische Spelen 2000

Nieuws

Verslagen

Sporters

Digitaal dagboek

Boemerang

Programma

Links

Jones blijft steken op driemaal goud

Door een onzer redacteuren
SYDNEY, 2 OKT. De Amerikaanse atlete Marion Jones miste nóg een gouden medaille. Na het verspringen van vrijdag ging het een dag later ook fout op de 4x100 meter, hoewel ze daar zelf geen schuld aan had. Aangezien het op de 4x400 wel lukte, bleef Jones in Sydney op drie keer goud en twee keer brons steken. Daarmee bereikte ze toch een mijlpaal, omdat geen atlete eerder op één Olympische Spelen vijf medailles behaalde.

"Ik wilde ze graag allemaal winnen, maar het is niet gelukt", was de reactie van Jones. "Maar ik ga er verder niet over zeuren. Ik denk wel dat het nog steeds mogelijk is vijf gouden medailles te winnen."

Jones was kansloos op de 4x100 meter estafette. Als slotloopster van de Amerikaanse ploeg kreeg ze het stokje veel te laat in haar handen gestopt om nog naar de eerste plaats te kunnen sprinten. Oorzaak was de slechte wissel tussen de tweede, Edwards, en derde loopster, Perry. Perry ging te vlug weg en moest inhouden. Meer dan een derde plaats, achter Bahama's en Jamaïca, zat er toen niet meer in. Voor het eerst in 36 jaar behaalden de Bahama's (300.000 inwoners) een gouden medaille. In 1964 werd in Tokio al eens een zeiltitel gewonnen.

Minder dan een uur na de 4x100 lukte het Marion Jones met haar ploeggenoten wel om het goud op de 4x400 meter te winnen. Bij de mannen wonnen de Amerikanen wel beide estafettes. Met Maurice Greene en Michael Johnson als de slotlopers waren de VS-estafettes oppermachtig. Johnson won met danzij de winst op de 4x400 zijn vijfde olympische goud in zijn carrière en kondigde na afloop zijn afscheid van de atletiekbaan aan.

Ophef ontstond na afloop over de manier waarop de Amerikaanse 4x100 meter-ploeg haar overwinning vierde. De atleten, naast Greene ook Drummond, Lewis en Williams, maakten grappen met de nationale vlag en trokken tijdens het spelen van het volkslied rare gezichten op het erepodium. Dat zorgde voor irritatie bij een aantal collega's, onder wie Johnson. Greene bood een dag later zijn excuses. "We hebben niemand willen beledigen. We waren gewoon blij."

NRC Webpagina's
2 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad