U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Olympische Spelen 2000

Nieuws

Verslagen

Sporters

Digitaal dagboek

Boemerang

Programma

Links

Amerikanen winnen weer basketbalgoud

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 2 OKT. De Amerikaanse basketballers hebben hun olympische titel geprolongeerd. In Sydney werd Frankrijk gisteren in de finale verslagen met 85-75 (46-32). Team USA is sinds het brons in Seoul 1988 ongeslagen bij de Olympische Spelen.

De eindstrijd werd pas ver in de tweede helft aantrekkelijk. Frankrijk, vierde in Europa en na een flinke dosis geluk doorgedrongen tot de finale, vond op 62-48 opeens het afstandsschot. Door onder meer zes driepunters brachten de Fransen de achterstand terug tot vier punten, 76-72, op ruim vier minuten voor het einde.

De Amerikanen reageerden onmiddellijk, trokken de verdediging aan en sprongen zorgvuldiger met de eigen kansen om. Hoogtepunt was de achterwaartse dunk van Vince Carter op 82-74. De tweedejaarsprof van Toronto werd met Ray Allen van Milwaukee topscorer voor de USA met 11 punten.

De NBA stuurde een team naar Sydney dat veel geld waard was (250 miljoen voor twaalf jaarsalarissen), maar dat geen herinneringen opriep aan eerdere Dream Teams. Van de geselecteerden vielen Grant Hill, Tom Gugliotta en Tim Duncan af door blessures. Shaquille O'Neal en Kobe Bryant hadden geen trek in de trip naar Sydney.

De profs moesten hun vakantie voor het olympisch toernooi onderbreken. Eind augustus begonnen ze op Hawaii met de voorbereiding. Na vijf oefenduels landden ze in Sydney. Coach Tomjanovich (Houston) nam de aanval voor zijn rekening, assistent Brown (Philadelphia) de verdediging.

De Amerikanen werden in Sydney overvallen door de aanpassing van de spelregels. Ze grossierden in persoonlijke fouten, omdat in de NBA een ruimere interpretatie van kracht is. De vrije dagen brachten de spelers door op de golfbaan. Alonzo Mouring vloog tussentijds naar huis voor de geboorte van zijn tweede kind (Myka Sydney) en zat 38 uur in het vliegtuig van Sydney naar Miami en terug.

De finale tegen Frankrijk werd ontsierd door 58 persoonlijke fouten en 38 keer balverlies. In de lucht heerste Team USA, 35 rebounds tegen 20 voor Frankrijk.

In de halve eindstrijd ontsnapten de Amerikanen aan een nederlaag tegen Litouwen (85-83). De Litouwers wonnen uiteindelijk de bronzen medaille door Australië met 89-71 te verslaan.

NRC Webpagina's
2 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad