U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Olympische Spelen 2000

Nieuws

Verslagen

Sporters

Digitaal dagboek

Boemerang

Programma

Links

Succesvol NOC*NSF wil nog beter en nog meer


De sportkoepel NOC*NSF kijkt tevreden terug op de Olympische Spelen in Sydney. Het waren voor Nederland de meest succesvolle Olympische Spelen aller tijden, maar na nieuwe miljoeneninjecties moet het volgens de betrokkenen nog beter kunnen.

Door onze redacteur HANS KLIPPUS

SYDNEY, 2 OKT. Jan Loorbach, de Nederlandse chef de mission, concludeerde vanochtend vlak voor het vertrek van zijn ploeg naar huis dat Nederland in Sydney "in de breedte" heeft gepresteerd. De Nederlanders wonnen op de Olympische Spelen prijzen in elf takken van sport. Met twaalf gouden, negen zilveren en vier bronzen medailles bemachtigde Nederland een achtste plaats in het landenklassement. "Het meest bijzondere was dat bijna alle kansen op een medaille ook werden benut", aldus Loorbach.

De oogst van 25 medailles betekende een verbetering van zes ten opzichte van vier jaar geleden in Atlanta. Het aantal gouden medailles steeg zelfs met acht. Volgens Loorbach was een combinatie van geboden voorzieningen, bijzondere talenten en omstandigheden de belangrijkste verklaring voor het succes. Op maar één dag van de Olympische Spelen slaagde Nederland er niet in een medaille te winnen. "Na de eerste week met al die zwemsuccessen waren we bang voor een terugval. Maar dat bleek ongegrond. Zelfs gisteren kwamen bij de hippische sport nog de 24ste en 25ste medaille uit de lucht vallen. Ongelooflijk", zei Loorbach.

Een bewijs voor de opvallende prestatie van de Nederlandse ploeg is dat veel landen de afgelopen week interesse toonden voor het topsportbeleid van NOC*NSF. Onder de geïnteresseerden was België, dat slechts vijf medailles won. NOC*NSF heeft aangekondigd met Europese landen als België, Noorwegen en Zweden te willen gaan samenwerken, maar er zullen ook contacten worden gelegd met Australië, China en de Verenigde Staten. Verder wil NOC*NSF de Nederlandse Antillen helpen met de opleiding van topsporters.

Een afvaardiging van NOC*NSF bezocht tijdens de Spelen twee keer het Australische Institute of Sports (AIS) in Canberra. Dat opleidings- en trainingsinstituut geldt voor de sportkoepel als voorbeeld voor een gewenste uitbouw van Papendal. NOC*NSF wil van het nationaal sportcentrum een hoogwaardig olympisch trainingscentrum maken. Volgens directeur topsport en lid van het team de mission, Marcel Sturkenboom, zal dat een investering vergen van ongeveer honderd miljoen gulden. Dat ambitieuze plan hoort bij het streven van NOC*NSF om het resultaat van Sydney te consolideren en uit te bouwen. "We willen steeds meer en beter zijn", zei de voorzitter van NOC*NSF, Hans Blankert.

Naast de vele successen, waarin zwemmers Inge de Bruijn (drie goud, één zilver) en Pieter van den Hoogenband (twee goud, twee brons) en wielrenster Leontien van Moorsel (drie goud, één zilver) het grootste aandeel hadden, waren er ook teleurstellingen. Technisch directeur Joop Alberda toonde zich onder meer niet tevreden over de prestaties van een aantal atleten, judoka's, tri-atleten, trampolinespringer Alan Villafuerte, worstelaar George Torchinava, de beachvolleybalsters en de waterpolovrouwen.

Sturkenboom maakte vanochtend bekend dat NOC*NSF de afgelopen vier jaar 222 miljoen te besteden had voor de topsport. De helft daarvan was voor olympische doeleinden. Voor de volgende cyclus op weg naar de Winterspelen van 2002 in Salt Lake City en de Zomerspelen van 2004 in Athene is minstens zo veel geld nodig. Hans Blankert sprak in dat kader zijn bezorgdheid uit over de rol van de politiek. Hij vindt dat er te weinig geld voor de sport is gereserveerd en noemde "het spel op de flanken dodelijk". Blankert: "De reacties van de politiek op onze successen in Sydney zijn niet overenthousiast. Niemand heeft me nog officieel gefeliciteerd. De enige van wie ik een telegram heb gekregen is prins Bernhard."

Blankert zei met de huidige constructie van drie personen in een team de mission door te willen gaan. NOC*NSF moet op zoek naar een nieuwe chef de mission, omdat Loorbach geen interesse heeft in een nieuwe ambtstermijn. Sturkenboom blijft en hij heeft al twee gesprekken gehad met Alberda over een verlenging van zijn contract als technisch directeur. Alberda, die officieel nog tot 1 januari 2001 een verbintenis heeft, heeft nog geen besluit genomen over zijn toekomst.

De Nederlandse olympische ploeg komt morgenochtend om kwart voor acht op Schiphol aan. Woensdag staan er voor de medaillewinnaars een bezoek aan koningin Beatrix, een ontvangst door premier Kok en een rijtoer door Den Haag op het programma. De winnaars van de gouden medailles worden koninklijk onderscheiden. Ook krijgen verscheidene sporters de komende dagen een afzonderlijke huldiging in hun woonplaats.

NRC Webpagina's
2 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad