U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Olympische Spelen 2000

Nieuws

Verslagen

Sporters

Digitaal dagboek

Boemerang

Programma

Links

Nog veel mitsen bij 'Amsterdam 2028'

Door onze redacteur HANS KLIPPUS
SYDNEY, 2 OKT. Ze kwamen gisteren bij elkaar. Vertegenwoordigers uit de Nederlandse zakenwereld, politiek en sport spraken in een symposium over de belangstelling en haalbaarheid van Olympische Spelen in Nederland.

"Een visionaire verkenning", noemde dagvoorzitter Paul Nouwen het. Een conclusie kon niet worden getrokken. "Het is ja met veel mitsen", zei Nouwen. "Samen kunnen we het, maar er is veel te overwinnen."De belangrijkste voorwaarde om serieus aan een olympische kandidatuur te gaan denken, is dat er genoeg enthousiasme voor het idee in Nederland bestaat. Dus moet de mening van het volk worden gepeild. Hans Blankert, voorzitter van NOC*NSF, wil een referendum, maar zal eerst een site op internet openen, waarop iedereen kan reageren. Blankert denkt dat dertig procent van de bevolking voorstander is van Spelen in Nederland. Als dat zo is, heeft het volgens hem geen zin verder te praten.

Vice-premier Jorritsma en staatssecretaris Vliegenthart waren ook bij de bijeenkomst. Hun terughoudenheid zorgde voor enige teleurstelling. De boodschap was: als binnen de maatschappij "het olympisch vuur gaat branden", zal de politiek volgen. "Zo lust ik er nog wel een paar", reageerde Blankert.

Ernst & Young wil over een half jaar nog een bijeenkomst houden. Tijd genoeg. Het symposium had als titel 'Sydney 2000, Nederland 2012'. Maar alles wijst erop dat een kandidatuur voor 2012 kansloos is. Blankert: "Je moet verder kijken. Naar 2028, honderd jaar na Amsterdam. Dat betekent dat de sporters en supporters voor die Spelen nu nog geboren moeten worden!"

NRC Webpagina's
2 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad